Learn Dutch with Lianne

Menu
Afl. 62 - Keti Koti in Nederland
  Learn Dutch with Lianne Podcast   30 June 2025   00:05:42   62
Afl. 62 - Keti Koti in Nederland
In this episode, I talk about Keti Koti, a special day in the Netherlands and Suriname that marks the end of slavery. You will learn about the history of slavery and the Dutch role, what Keti Koti means, when it started, and how people commemorate and celebrate it today.
Audio Player
Episode Transcript

Vandaag praat ik over Keti Koti. Keti Koti is een bijzondere dag. Het gaat over vrijheid (freedom). Maar ook over een verdrietige geschiedenis (sad history).

Slavernij

Lang geleden was slavernij heel normaal. In de 17e, 18e en 19e eeuw maakten rijke landen zoals Nederland veel winst (profit). Maar dat gebeurde op een slechte manier. Nederland haalde mensen uit Afrika en bracht ze naar Suriname en de Caribische eilanden. Deze mensen werden slaven gemaakt.

Slaven moesten werken op plantages (plantations). Ze plantten bijvoorbeeld suiker, katoen (cotton) en koffie. Ze werkten heel hard, in de hitte (heat), maar vaak zonder genoeg eten of rust. Bovendien kregen ze geen geld en hadden ze geen rechten (rights). Daarnaast mochten ze ook hun familie niet zien. Ze werden geslagen (beaten) als ze niet luisterden.

Dit was een heel oneerlijke (unfair) en pijnlijke (painful) tijd. Toch gebeurde het meer dan 200 jaar lang.

Wanneer stopte de slavernij?

In de 19e eeuw begonnen steeds meer mensen te zeggen dat slavernij fout (wrong) was en dat alle mensen vrij moesten zijn. Op 1 juli 1863 besloot Nederland dat de slavernij verboden (banned) moest worden. De mensen waren vrij, maar nog niet helemaal (not completely). Ze moesten namelijk nog 10 jaar lang blijven werken (stay and work) voor hun baas. Pas (Only) in 1873 waren ze echt (really) vrij.

Wat betekent Keti Koti?

Keti Koti betekent: 'gebroken ketenen'. Dat komt uit het Sranantongo, een taal uit Suriname. Ketenen zijn ijzeren kettingen (iron chains). Slaven droegen soms kettingen om hun armen of benen. Als de kettingen breken, ben je vrij. Elk jaar op 1 juli vieren (celebrate) mensen dat de slavernij is afgeschaft (abolished). Dat is Keti Koti.

Hoe vieren mensen Keti Koti?

Keti Koti is een feestdag, maar ook een herdenking (memorial). In Suriname en op de eilanden is het al lang een belangrijke dag. In Nederland wordt het steeds bekender (more known).

In Amsterdam, in het Oosterpark, is een herdenking. Daar staat het Nationaal Slavernijmonument. Mensen komen daar samen en er zijn toespraken (speeches), bloemen en een minuut stilte (one minute silence). Na de herdenking is er feest. Mensen dragen traditionele kleren en er is muziek, dans en lekker eten. Bijvoorbeeld Surinaamse gerechten (dishes) zoals roti of pom. Mensen lachen, zingen en vieren de vrijheid.

Waarom is Keti Koti belangrijk?

Keti Koti is belangrijk omdat het gaat over herdenken (commemorate). We denken aan de mensen die hebben geleden (suffered (lijden = to suffer)). We denken aan wat fout was, maar we vieren ook wat goed is: Vrijheid. (Freedom.) Gelijkheid. (Equalty.) Hoop. (Hope.)

Vind je mijn podcast leuk en wil je me helpen? Dat kan!

Je kunt dan een kopje koffie voor me kopen. In de beschrijving van deze aflevering en onder het transcript vind je de link. Elke bijdrage, groot of klein, maakt me heel blij en ik ben je natuurlijk heel erg dankbaar!


This episode was written and produced by Lianne Gorissen.

Buy Me A Coffee



Recent Episodes