Learn Dutch with Lianne

Menu
Afl. 48 - Een zorgverzekering kiezen in Nederland
  Learn Dutch with Lianne Podcast   11 December 2024   00:13:21   48
Afl. 48 - Een zorgverzekering kiezen in Nederland
In this episode, I explain how to choose the right health insurance in the Netherlands. I cover important things like the basic and extra insurance, deductibles, and how to compare different plans. You'll also learn about 'zorgtoeslag' and where to get help if you need it. Listen for tips to help you make the best choice!
Audio Player
Episode Transcript

Vandaag ga ik het hebben over een belangrijk onderwerp, namelijk: hoe kies je een zorgverzekering (health insurance) in Nederland? Elk jaar aan het einde van het jaar kun je je zorgverzekering aanpassen (adjust) of een nieuwe kiezen, als je dat wilt. In deze aflevering geef ik je handige tips en leg ik alles stap voor stap uit. Laten we beginnen!

Wat is een zorgverzekering?

In Nederland is het verplicht (mandatory) om een zorgverzekering te hebben. Dit betekent dat je verzekerd bent voor gezondheidszorg (health care) zoals medische kosten, doktersbezoeken, ziekenhuiszorg en medicijnen. Zonder zorgverzekering moet je alle medische kosten zelf betalen, en dat kan heel duur zijn. Voor kinderen tot 18 jaar is de zorgverzekering gratis (free) maar volwassenen moeten elke maand premie betalen. Premie is het vaste bedrag dat je elke maand betaalt voor de verzekering.

Waarom is het belangrijk om een zorgverzekering te kiezen?

Aan het einde van elk jaar, tussen half november en 31 december, kun je je zorgverzekering aanpassen of een nieuwe kiezen (choose a new one). Het is belangrijk om elk jaar goed te kijken naar je zorgverzekering. Dit kan je namelijk geld besparen (save) of je kunt misschien betere zorg krijgen. Wanneer je een zorgverzekering afsluit (een zorgverzekering aflsuiten = take out health insurance), neem je de beslissing voor een jaar.

Zelf een verzekering kiezen

Het kiezen van een zorgverzekering kan lastig (hard) zijn, maar het is niet zo moeilijk als het lijkt (seems). Hier zijn enkele stappen die je kunnen helpen bij het maken van een keuze:

  1. Kijk naar je zorgbehoeften
  2. Wat heb jij nodig? Heb je vaak medicijnen nodig? Ga je vaak naar de dokter of heb je specialistische zorg nodig, zoals fysiotherapie of de tandarts? Als je bijvoorbeeld weinig zorg (little care) nodig hebt, kun je kiezen voor een goedkopere verzekering. Maar als je al weet dat je het aankomende (coming) jaar specialistische zorg nodig hebt, dan is het slim om te kijken naar een verzekering die veel dingen terugbetaalt die jij nodig hebt.

  3. Vergelijk zorgverzekeringen
  4. Er zijn veel verschillende zorgverzekeraars in Nederland. Je kunt zorgverzekeringen vergelijken op websites zoals Zorgwijzer, Independer of Pricewise. Deze websites helpen je om prijzen en dekkingen van verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo kun je zien welke zorgverzekering het beste bij jou past.

  5. Basisverzekering en aanvullende verzekering
  6. In Nederland is de basisverzekering (basic insurance) verplicht. Deze verzekering betaalt voor de belangrijkste zorg, zoals van de huisarts (general practitioner), het ziekenhuis, medicijnen en controles (check-ups). Je kunt daarnaast een aanvullende verzekering (additional insurance) kiezen, maar dat hoeft niet. Een aanvullende verzekering vergoedt (covers) een deel van de kosten voor de fysiotherapeut (physiotherapist) of alternatieve geneeswijzen (alternative medicine). Soms krijg je ook geld terug voor een bril. Een aanvullende verzekering is niet verplicht, maar kan handig zijn als je extra zorg nodig hebt. Je kunt zelf uitrekenen of een aanvullende verzekering goedkoper is. Het kan ook zijn dat je de kosten beter zelf kunt betalen.

  7. Kijk naar het eigen risico
  8. In Nederland moet je een verplicht eigen risico (mandatory deductible) betalen voor je zorgverzekering. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen wanneer je gebruikmaakt van de zorg. Bijvoorbeeld als je een doorverwijzing (referal) krijgt naar het ziekenhuis en een specialist je verder behandeld. Heb je geen zorg nodig? Dan hoef je ook geen eigen risico te betalen. Het eigen risico is meestal minimaal 385 euro per jaar, maar je kunt kiezen voor een hoger eigen risico. Als je kiest voor een hoger eigen risico, dan betaal je per maand minder premie. Het is wel belangrijk om te weten of je het bedrag van het eigen risico kunt betalen, want als je veel zorg nodig hebt, moet je dit dus eerst zelf betalen.

    Naast het eigen risico is er soms ook een eigen bijdrage (personal/own contribution). De eigen bijdrage is een bedrag dat je zelf moet betalen voor bepaalde zorg (certain care) die niet helemaal wordt vergoed (will be covered) door je zorgverzekering, bijvoorbeeld voor sommige medicijnen. De eigen bijdrage moet je ook betalen als je eigen risico al helemaal betaald is.

  9. Kies een zorgverzekering met een goede klantenservice
  10. Als je vragen hebt of hulp nodig hebt, is het belangrijk om een zorgverzekering te kiezen met goede klantenservice (customer service). Kijk naar reviews van andere mensen om te zien of ze tevreden (satisfied/happy) zijn over de zorgverzekeraar (health insurer). Een goede klantenservice kan veel stress besparen als je hulp nodig hebt.

  11. Let op de premie
  12. De premie is het maandbedrag dat je betaalt voor je zorgverzekering. Vergelijk (Compare) de premies van verschillende zorgverzekeraars. Soms is een goedkopere verzekering misschien niet de beste keuze, omdat de dekking (coverage) minder goed is. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen de prijs en de zorg die je nodig hebt.

  13. Maak je keuze uiterlijk 31 december
  14. Je kunt je zorgverzekering elk jaar aanpassen, maar dit kan tot uiterlijk (by the latest) 31 december. Als je dat niet doet, blijf je het hele jaar daarna bij je huidige (current) verzekering. Dus, zorg ervoor dat je op tijd een keuze maakt!

Contact met de zorgverzekeraar

De meeste rekeningen van de huisarts en de apotheek worden betaald door de zorgverzekeraar. De huisarts stuurt de rekening direct door naar de zorgverzekeraar en je hoeft dan zelf niets te betalen. Maar soms kan het zijn dat een zorgverzekeraar een bepaalde behandeling (certain treatment) of medicijnen niet betaald. Dan is het handig om je zorgverzekering van tevoren (in advance) te bellen om te vragen of het wordt vergoed. Anders krijg je later misschien een hoge rekening (high bill).

In sommige gevallen (some cases) moet je de rekening eerst zelf betalen voordat je het geld terugkrijgt van de zorgverzekering. Je moet dan een formulier invullen en de rekening opsturen naar de zorgverzekeraar. Dit noemen we declareren (declare). Vaak vind je op de website van je zorgverzekeraar een declaratieformulier en vertellen ze precies hoe je dat moet doen.

Zorgtoeslag

Wist je dat je misschien een deel van je zorgpremie terug kunt krijgen van de Belastingdienst? Hoe minder je verdient (The less you earn), hoe meer je terugkrijgt. Dit noemen we zorgtoeslag (health care allowance). Je kunt informatie vinden over zorgtoeslag op de website van de belastingdienst (tax authorities) onder 'toeslagen'. Om zorgtoeslag aan te vragen (aanvragen = to request), moet je een formulier invullen.

Wat kun je doen als je hulp nodig hebt?

Als je het moeilijk vindt om een zorgverzekering te kiezen, hoef je dat niet alleen te doen. Er zijn veel organisaties die je kunnen helpen, zoals gemeentelijke zorgloketten (municipal health care counters) en consumentenorganisaties. Zij kunnen je uitleg geven in jouw taal, zodat je beter begrijpt wat je moet doen.

Daarnaast vind je op kiesbeter.nl veel informatie over zorgverzekeringen. Neem rustig de tijd om alles goed te bekijken en de beste keuze te maken. Ik hoop dat deze tips je helpen bij het kiezen van de juiste (right) zorgverzekering. In de shownotes zal ik in ieder geval een paar handige links met je delen.

Vind je mijn podcast leuk en wil je me helpen? Dat kan!

Je kunt me steunen door lid te worden. Als je lid wordt, steun je me elke maand en voeg ik je toe aan een WhatsApp-groep. In deze groep stel ik regelmatig vragen in het Nederlands en geef ik feedback op de antwoorden. Dit is een leuke manier om je Nederlands te oefenen.

Wil je liever een eenmalige donatie doen? Dat kan ook! Je kunt dan een kopje koffie voor me kopen. In de beschrijving van deze aflevering en onder het transcript vind je de link. Elke bijdrage, groot of klein, maakt me heel blij en ik ben je natuurlijk heel erg dankbaar!


This episode was written and produced by Lianne Gorissen.

Buy Me A Coffee



Recent Episodes