In this episode, I will tell you more about spring in the Netherlands. Learn more about winter and summer time, bank holidays, the 'Dutch' tulips and expressions you can use to talk about the weather.
In Nederland kennen we vier seizoenen, namelijk de winter, de lente, de zomer en de herfst. In deze aflevering vertel ik je meer over de lente (spring) in Nederland. De lente is mijn favoriete seizoen. De natuur komt tot leven. De bomen krijgen bladeren (leaves) en de bloemen beginnen te bloeien (blooming) en veel mensen gaan steeds vaker naar buiten. Officieel begint de lente op 20 maart. Het einde van de lente is op 21 juni. Een andere naam voor de lente is het voorjaar (springtime).
In de lenteperiode gaat de klok één uur vooruit (ahead). Dit noemen we de zomertijd. Doordat we de klok een uur vooruitzetten (put forward), is het buiten één uur langer licht vergeleken met de wintertijd. Dit betekent wel dat, als de klok een uur vooruit gaat, je dan eigenlijk een uur minder lang kan slapen. De scheiding tussen winter- en zomertijd is een typisch noordelijk fenomeen. Als je dicht bij de evenaar (equator) woont, is het niet nodig om twee verschillende tijden te hebben. Rond de evenaar is er namelijk geen duidelijk verschil tussen de seizoenen.
De lente kent veel bijzondere dagen in Nederland. Pasen (Easter) is een feest dat in het voorjaar wordt gevierd door christenen. Met Pasen herdenken zij de herrijzing (rise) van Jezus Christus uit de dood. In Nederland zijn er veel tradities rond Pasen, zoals bijvoorbeeld het versieren van eieren (decorating eggs) en het neerzetten van een paastak (placing an Easter branch) in huis.
Twee andere christelijke feestdagen zijn Hemelvaart en Pinksteren. Hemelvaartsdag (Ascension Day) is altijd op een donderdag en veel mensen zijn dan vrij. Deze dag wordt gevierd op de veertigste dag na Pasen. Pinksteren (Whitsun) is tien dagen na Hemelvaartsdag. Eerste Pinksterdag is altijd op een zondag en tweede Pinksterdag is op een maandag. Een groot evenement dat elk jaar op Pinksteren wordt gevierd is Pinkpop. Dit is een muziekfestival in Landgraaf in de provincie Limburg.
Een ander groot feest dat veel mensen vieren is Koningsdag (Kingsday). Koningsdag vieren we op 27 april en tijdens deze dag komen veel steden in Nederland tot leven. We vieren dan de verjaardag van de koning. Iedereen trekt op deze dag oranje kleding aan (aantrekken = to attract) en er zijn overal evenementen en rommelmarkten waar kinderen hun tweedehandsspullen verkopen (to sell second-hand stuff). Na Koningsdag is er de dodenherdenking (memorial day) op 4 mei en Bevrijdingsdag (liberation day) op 5 mei. Wil je graag meer weten over deze bijzondere dagen? Luister dan naar de aflevering die ik hier eerder over heb gemaakt.
Misschien weet je wel dat de tulpen in Nederland wereldberoemd zijn en er zijn dan ook veel tulpenvelden te vinden in het land. Maar wist je dat de tulp oorspronkelijk (originally) uit Turkije komt? De bekendste (most well-known) plek waar je veel tulpen kunt zien is de Keukenhof. De Keukenhof trekt elk jaar veel toeristen en rondom deze plek vind je veel tulpenvelden. Wil jij de Keukenhof ook een keer bezoeken? Dat kan, maar wel alleen in een bepaalde periode (certain period). De Keukenhof is namelijk niet het hele jaar door open. Meestal kun je deze plek bezoeken vanaf eind maart tot ongeveer half mei.
In de lente is het weer niet altijd mooi. Vooral in maart en april kan het weer wisselvallig (changeable / unstable) zijn. We zeggen dan ook: "maart roert zijn staart" (March has a sting in its tail) en "april doet wat hij wil" (April is the cruellest month). Deze expressies betekenen dat er geen garantie is op mooi weer. Maar als het mooi weer is, dan pakken we het liefst een terrasje (een terrasje pakken = to head to the terrace). Je zult merken dat het op de eerste mooie dagen in het jaar dan ook erg druk is op het terras en je moet dan je best doen om een plek in de zon te vinden.
Wat ga jij doen in de lente?