In Nederland zijn er veel verschillende soorten huizen waar mensen kunnen wonen. In veel steden vind je flats. Dit is een groot gebouw met veel woningen op elkaar. In flats vind je verschillende appartementen. Gezinnen wonen vaak in rustigere buurten in een rijtjeshuis (row house) of een eengezinswoning (single-family dwelling). Het laatste woord zegt het al, dit is een woning voor één gezin. Rijke mensen wonen vaak in grote huizen, zoals vrijstaande huizen (detached house) terwijl studenten vaak een kamer (room) of een etage (floor) huren.
Een huis kopen
Sommige mensen willen graag een huis kopen. Om een huis te kopen, moet je meestal een lening afsluiten (contract a loan) bij de bank. Deze lening heet een hypotheek (mortgage). Hoeveel hypotheek je krijgt, is afhankelijk van je inkomen. Als je veel geld verdient, kun je een hogere hypotheek krijgen. Het is wel belangrijk dat je een vaste baan (fixed contract/job) hebt.
Een makelaar (real estate agent) kan je helpen om een huis te vinden dat bij je past. Als je een leuk huis hebt gezien, dan ga je het huis bezichtigen (view the house) en dat betekent dat je het huis gaat bekijken. Als je een huis hebt gevonden dat je wil kopen, dan ga je met de verkoper praten over de prijs. Dit gaat altijd via de makelaar. De verkoper vraagt een vraagprijs, maar soms kun je het huis goedkoper krijgen. Tegenwoordig is het helaas zo dat mensen veel meer bieden (make a bid) dan de vraagprijs. Als de prijs duidelijk is, moet je een contract tekenen (sign a contract). Dit betekent dat je officieel eigenaar (owner) wordt van het huis. Dan ga je naar de notaris en die zorgt ervoor dat alles volgens de regels verloopt.
Als je een huis hebt gekocht, moet je goed voor het onderhoud (maintenance) van het huis zorgen. Dit betekent dat je soms dingen in het huis moet repareren of vervangen (replace) als ze kapot zijn. Het is belangrijk om het huis netjes (neat) te houden, zowel binnen als buiten.
Een huis huren
Er zijn ook huizen die je kunt huren. Sommige huizen zijn socialehuurwoningen (social housing). Die zijn bedoeld voor mensen met een lager inkomen. Als je in aanmerking wilt komen voor een socialehuurwoning, moet je je inschrijven bij een woningcorporatie. Als je je hebt ingeschreven als woningzoekende, krijg je niet direct een woning. Vijf jaar of langer wachten is heel gewoon. Mensen die het langst staan ingeschreven krijgen als eerst een woning aangeboden. Je kunt dan gaan kijken en je mag ook 'nee' zeggen als de woning niet goed is. Dan moet je wachten op een andere woning. Als je snel een huis nodig hebt, dan kun je een urgentieverklaring aanvragen (apply for an urgency declaration). Dit kan bijvoorbeeld als je gezondheidsproblemen hebt of als je gaat scheiden en kinderen hebt. Bij de gemeente kun je een urgentieverklaring aanvragen.
Je kunt ook een huis huren in de vrije sector. Die huizen zijn vaak duurder om te huren. Vaak kun je deze woningen vinden via advertenties in kranten of zoeken op het internet. Ook is het slim om familie en vrienden te laten weten dat je op zoek bent naar een woonruimte. En soms kun je zelfs bij een makelaar een huis huren.
Als je een huis huurt, krijg je een huurcontract. Hierin staan afspraken over bijvoorbeeld de huurprijs en wie er verantwoordelijk (responsible) is voor het onderhoud van het huis. Soms kun je huurtoeslag (rent subsidy) krijgen van de overheid om te helpen met het betalen van de huur. Als je problemen hebt met je verhuurder of als je denkt dat de huur te hoog is, dan kun je naar de huurcommissie gaan. Zij kunnen je helpen om het probleem op te lossen.