In this episode, I will tell you more about the Dutch biking culture. You will find out more about different types of bikes, where you can find the world's biggest bicycle parking, and I will explain some important traffic rules for when you want to cycle yourself in the Netherlands.
De fiets is erg belangrijk in Nederland. Het lijkt wel alsof iedereen hier fietst, jong en oud! En wist jij dat Nederland meer fietsen heeft dan mensen? Er wonen op dit moment ruim 17 miljoen mensen in Nederland, maar er zijn ongeveer 23 miljoen fietsen in ons kleine landje. Dat betekent dat er meer fietsen zijn dan mensen!
Veel Nederlanders hebben dus meer dan één fiets! We hebben bijvoorbeeld een 'gewone' fiets of een stadsfiets voor het dagelijks gebruik. Een racefiets voor sportieve ritten en misschien zelfs een oude fiets die we 'omafiets' noemen.
Maar je hebt ook bakfietsen, kinderfietsen, ligfietsen, mountainbikes of e-bikes. In de laatste jaren is de e-bike enorm populair geworden. Een e-bike is een elektrische fiets en met deze fiets fietsen mensen vaak grotere afstanden. Tegenwoordig gebruiken niet alleen ouderen een e-bike, maar ook steeds meer jongeren.
Nederlanders houden van hun fietsen. Soms versieren we ze met bloemen, manden en zelfs kleine belletjes. Het maakt onze fietsen uniek en vrolijk! En we gebruiken onze fietsen voor bijna alles. We gaan er namelijk mee naar school, het werk, de supermarkt en zelfs naar feestjes. Het is snel, handig en milieuvriendelijk!
Wist je dat je in Utrecht de grootste fietsenstalling (bike parking place) ter wereld kunt vinden? Ja, echt! Op Utrecht Centaal Station is er plek voor wel zo'n 12.500 fietsen. Het is echt de moeite waard om deze fietsenstalling een keer te bezoeken. Het lijkt net een parkeergarage voor auto's maar dan voor fietsen. Je kunt erdoorheen fietsen op zoek naar een plek om je fiets te parkeren. Let alleen wel op dat je niet zomaar je fiets ergens neerzet. Het kan dan namelijk zijn dat je later heel lang naar je fiets loopt te zoeken! Ik maak altijd even een foto van de plek waar ik mijn fiets neerzet, en zo kan ik altijd mijn fiets weer terugvinden.
Als je in Nederland wilt fietsen dan is het handig om een paar verkeersregels te weten. Hier zijn een paar belangrijke regels en tips die je moet weten als je in Nederland fietst:
1. Fietspaden (bicycle paths)
In Nederland hebben we speciale fietspaden. Dus als je in Nederland wilt fietsen, let dan op de verkeersborden (traffic signs) met het fietslogo! Probeer altijd op de fietspaden te fietsen in plaats van op de weg. Als er geen fietspad is, dan kun je op de rijbaan fietsen, maar blijf dan wel altijd aan de rechterkant van de weg en geef ruimte aan de andere weggebruikers.
2. Voorrang (priority)
'Voorrang hebben' (to have priority) betekent dat anderen jou voor moeten laten gaan en 'voorrang geven' (to give priority) betekent dat jij anderen voor moet laten gaan. In Nederland hebben fietsers vaak voorrang, maar niet altijd.
Fiets, loop of rijd je met de auto in een woonwijk? Dan is er één hele belangrijke regel: rechts heeft voorrang! (people from the right have priority)
Dus, als jij van rechts komt en je ziet iemand aan de linkerkant, dan mag jij eerst. Jij hebt voorrang. Maar kom jij van links? Dan moet jij voorrang geven aan de ander.
3. Handgebaren (hand gestures)
Het is heel normaal om handgebaren te gebruiken. Wil je links- of rechtsaf slaan (turn left/right)? Dan gebruik jij je hand om dit aan iedereen te laten weten. Je steekt je hand uit (indicate) naar links als je naar links wil of naar rechts als je naar rechts wil. Hierdoor weten andere weggebruikers precies wat jij gaat doen.
4. Verlichting
Zorg dat je fiets altijd goed verlicht is in het donker. Het is verplicht om een voor- en achterlicht te hebben en deze aan te zetten wanneer het donker is. Een ongeschreven regel is, dat als de straatverlichting aan gaat, jij dan ook het licht op je fiets moet aanzetten.
5. Fietsparkeren
Als je je fiets wilt parkeren, zoek dan een goede plek om je fiets neer te zetten. Ik raad je aan om je fiets altijd op dubbel slot (double lock) te zetten. Dit betekent dat je je fiets het beste met twee sloten op slot kunt zetten. Je hebt een slot bij het wiel het en een apart slot. Het aparte slot maak je het liefst ergens aan vast, bijvoorbeeld aan een lantaarnpaal of aan een fietsrek. Op die manier voorkom je dat je fiets gestolen wordt.
Dat waren denk ik de regels en tips tijdens het fietsen.
Wist je trouwens (by the way) dat kinderen in Nederland tussen de 10 en 12 jaar een fietsexamen moeten doen? In groep 7 of 8 van de basisschool organiseren scholen het fietsexamen. Kinderen fietsen dan een stukje door een woonwijk en langs een weg en ouders en vrijwilligers staan op de route om te kijken of de kinderen veilig kunnen fietsen. Ze moeten dan bijvoorbeeld stoppen voor het rode licht, handgebaren gebruiken, voorrang geven en veilig inhalen (overtake/pass safely).