Learn Dutch with Lianne

Menu
Afl. 15 - De huisarts in Nederland
  Learn Dutch with Lianne Podcast   17 July 2023   00:05:55   15
Afl. 15 - De huisarts in Nederland

In this episode I'm going to talk about the general practitioner in the Netherlands. Can you choose your own GP? How do you make an appointment with the GP? And what do you need to do in case of an emergency? I will tell you all about it!

Audio Player
Episode Transcript

In Nederland is de huisarts een belangrijk persoon in de gezondheidszorg (health care). De huisarts kan je helpen met verschillende gezondheidsproblemen. Maar hoe kies je een huisarts?

Als je pas in Nederland woont, of als je net verhuisd bent, moet je een huisarts kiezen. Ook als je niet blij bent met je huisarts, dan kun je ervoor kiezen om naar een andere huisarts te gaan. Om een huisarts te kiezen, kun je online kijken welke huisartsenpraktijken er bij jou in de buurt zijn. Als je een huisarts hebt gevonden, spreek je eerst met de assistent(e). Dit kan telefonisch, via de mail maar je kunt ook langsgaan. De assistent(e) vertelt je dan of er plek is. En als er plek is, dan kun je je inschrijven. Soms krijg je eerst een gesprek met de huisarts om even kennis te maken maar dat hoeft niet.

Als je je hebt ingeschreven bij de huisarts en je hebt een medisch probleem, dan kun je een afspraak maken. Dit kun je telefonisch doen bij de assistent(e). Je belt de praktijk (practice) en vertelt aan de assistent(e) waarom je een afspraak wilt maken of wat je klacht (symptom(s)) is. De assistent(e) vraagt dan meestal nog je voornaam en je achternaam en je geboortedatum. Ze helpt je daarna met het maken van de afspraak. Kun je niet zelf naar de huisarts toe gaan omdat je bijvoorbeeld niet kunt lopen door pijn in je rug? Dan kan de huisarts ook op huisbezoek (house visit) komen.

Het kan zijn dat de huisarts zegt dat je klacht vanzelf overgaat, maar soms is er een behandeling nodig en dan krijg je bijvoorbeeld medicijnen. De huisarts kan je een recept (prescription) geven en daarmee kun je naar de apotheek (pharmacy) gaan om je medicijnen op te halen. De apotheek kan je ook advies geven over het gebruik van de medicijnen.

Als de huisarts je niet kan helpen, dan zal de huisarts je doorverwijzen (refer) naar een specialist in een ziekenhuis. Dit betekent dat je naar een andere arts gaat die meer gespecialiseerd is in jouw gezondheidsprobleem. Denk bijvoorbeeld aan een oogarts of een gynaecoloog. Je krijgt dan van de huisarts een verwijsbrief (referal letter) mee. In deze brief staat informatie voor de specialist.

Soms heb je hulp nodig na vijf uur 's middags of in het weekend. Bijvoorbeeld als je kind hoge koorts heeft of als je niet meer kunt slapen van de kiespijn. In dat geval bel je de huisarts en krijg je een telefoonnummer van een andere arts of van de huisartsenpost (out-of-hours GP service). De dokter daar vertelt je vervolgens wat je het beste kunt doen.

Het kan ook zo zijn dat de huisarts je niet kan helpen of dat er geen tijd is om eerst langs de huisarts te gaan. Bijvoorbeeld als iemand zijn arm heeft gebroken. Dan kun je naar de afdeling Spoedeisende Hulp (of: SEH) (Emergency Room) in het ziekenhuis. Spoedeisend betekent dat er snel hulp nodig is. Als je in het weekend een ongelukje krijgt, kun je naar de Spoedeisende Hulp zonder afspraak. Spoedeisende Hulp wordt soms ook 'Eerste Hulp' genoemd.

Heel soms is er heel dringend zorg nodig. Dan spreken we van een noodgeval (case of emergency). Bijvoorbeeld als iemand last heeft van (suffer from) zijn hart en je bent bang dat die persoon doodgaat. Dan bel je het alarmnummer 112. Je zegt waar een ambulance nodig is en dan komt de ambulance zo snel mogelijk naar die plek toe. Ook als je de politie of brandweer nodig hebt, moet je 112 bellen.

Het is belangrijk om te weten dat in Nederland medische hulp altijd beschikbaar is, zelfs als het 's avonds, 's nachts of in het weekend is. De huisartsenpost en het alarmnummer 112 staan klaar om te helpen in geval van nood.

Ik hoop dat deze aflevering je helpt om de basis van de huisartsenzorg in Nederland te begrijpen.


This episode was written and produced by Lianne Gorissen.


Recent Episodes