Learn Dutch with Lianne

Menu
Afl. 12 - 10 grappige Nederlandse gewoontes
  Learn Dutch with Lianne Podcast   26 June 2023   00:09:20   12
Afl. 12 - 10 grappige Nederlandse gewoontes

In this episode, I will tell you more about some funny Dutch habits. Some of our traditions you might already know or have experienced them yourselves, but we have so many, that I am sure you are going to discover more. If you like to practise constructions with 'om te', then this is the episode you should listen to.

Audio Player
Episode Transcript

Wat is een gewoonte? Een gewoonte is iets wat je altijd op dezelfde manier doet. Ik heb bijvoorbeeld de gewoonte om elke ochtend een kopje koffie te drinken. Nou, nu is het denk ik heel normaal om in de ochtend een kopje koffie te drinken. Ik denk namelijk dat heel veel mensen dit doen. Maar Nederlanders doen soms gekke dingen en denken dat het normaal is. Er zijn gewoontes die we niet anders kennen. En zonder het ons te realiseren, kan dit vreemd overkomen.

Ik zal in deze aflevering 10 grappige gewoontes bespreken:

1. Het is typisch Nederlands om een tosti met ketchup (of curry) te eten

Een tosti is een boterham met kaas en ham. Deze boterham doen we in een tosti-ijzer en daarna eten we de tosti meestal met ketchup (sommige mensen eten de tosti liever met curry). We dippen de tosti dan vaak in de saus en eten hem daarna op. We zijn zó gek op ketchup of curry bij de tosti, dat we ook in het buitenland om ketchup of curry vragen als we een tosti bestellen.

Het is trouwens ook heel normaal om een tosti als lunch te eten. Nederlanders staan bekend om hun boterhamcultuur. Tijdens de lunch eten veel mensen boterhammen met verschillende soorten beleg, zoals kaas, vleeswaren of hagelslag!

2. Het is typisch Nederlands om te zeggen hoeveel iets gekost heeft

Waar deze vreemde gewoonte vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Als we net een nieuw kledingstuk hebben gekocht en iemand geeft ons een compliment, dan moeten we soms zeggen hoeveel het heeft gekost.

Iemand kan dan bijvoorbeeld zeggen: 'Hey, wat een leuk T-shirt!'

In plaats van een simpel bedankje, zeggen we dan: 'Dank je! Hij was maar 5 euro!'

Ja, het slaat nergens op (it makes no sense)! Want het is natuurlijk helemaal niet belangrijk om te weten hoe goedkoop het was.

3. Het is typisch Nederlands om het avondeten te prakken

Prakken betekent dat je met je vork je eten helemaal plat stampt voordat je het opeet. Misschien zijn we wel vanwege de stamppot gewend om ons eten te prakken (mash). Ik zeg altijd maar: een dag niet geprakt is een dag niet geleefd!

4. Het is typisch Nederlands om de rekening te splitten

Deze typische Nederlandse gewoonte staat wereldwijd bekend als 'go Dutch'. Ga je gezellig eten met vrienden? Heel leuk, maar iedereen betaalt wel voor wat hij/zij zelf gegeten én gedronken heeft. Vroeger werkte ik zelf in een restaurant en toen duurde soms héél lang voordat de rekening werd betaald. Elk persoon berekende precies wat ze hadden gegeten of gedronken.

Tegenwoordig hebben we daar gelukkig iets op gevonden… Tikkie! Tikkie is een app waarmee je gemakkelijk je geld kunt terugvragen aan je vrienden. Eén iemand betaalt de hele rekening, en de rest krijgt een tikkie via Whatsapp!

5. Het is typisch Nederlands om afspraken te maken

Spontaan op bezoek gaan doen we liever niet en we vinden het ook niet fijn als anderen onverwacht voor de deur staan. We maken het liefst afspraken. En omdat we zo veel afspraken maken, kan het best zo zijn, dat de eerstvolgende afspraak pas over drie weken kan worden gepland!

6. Het is typisch Nederlands om het luchtalarm elke maand te testen

Heb jij weleens lawaai (noise) gehoord, en was dit toevallig elke eerste maandag van de maand, om precies twaalf uur? Dat kan kloppen! Iedereen hoort dan het luchtalarm! Mensen uit andere landen hebben geen idee wat ze moeten doen, maar geen zorgen, het is maar een oefening, gewoon om te testen of het luchtalarm nog werkt.

7. Het is typisch Nederland om een patatje 'met' (heel veel mayonaise) te eten

Vooral in het centrum vind je op de hoek van de straat vaak een snackbar. En hoewel de snackbar al een vreemd concept is voor andere landen, kun je hier soms zelfs de snacks uit de muur halen. Voor ons is een ‘patatje met’ of een 'frietje met' heel normaal om te bestellen, maar blijkbaar is het toch een gekke gewoonte. Want wist jij dat een 'patatje met' of een 'frietje met' eigenlijk friet met (heel veel) mayonaise betekent?

8. Het is typisch Nederlands om geen blad voor de mond te nemen

'Geen blad voor de mond nemen', wat betekent dat nu weer? Het is een expressie die we gebruiken als iemand precies zegt wat hij denkt. Stel je voor (imagine), er zit een klein stukje spinazie tussen je tanden of de gulp (flies) van je broek staat open.. Nou, dan zeggen wij dit gewoon. We kennen geen schaamte! Volgens sommigen zijn wij ontzettend direct. Maar hé, het is toch super fijn om te weten of er iets tussen je tanden zit voordat je een belangrijke presentatie gaat geven…?

9. Het is typisch Nederlands om verkleinwoordjes te gebruiken

Verkleinwoorden of dimunitieven zijn woorden met -pje, -je of -tje aan het einde. Als we koffie bestellen, dan bestellen we vaak 'een kopje koffie'. In de Nederlandse taal houden we van het gebruik van verkleinwoorden.

Kijk maar:

Een kopje koffie = een normale kop koffie en geen klein kopje koffie

Een frietje 'met' = een normale portie friet met mayonaise en niet maar één frietje

Een potje tennis = een normale tennissessie en niet een sessie die minder lang duurt

Een eitje = een normaal ei, en niet een kleiner eitje

Het is inderdaad waar dat we wel heel veel woorden verkleinen en dat dat zó normaal is, dat we er niet meer over nadenken.

10. Het is typisch Nederlands om een verjaardagskalender in de wc op te hangen

De verjaardagskalender op de wc is niet alleen praktisch, maar ook een leuke manier om belangrijke verjaardagen niet te vergeten. Omdat mensen regelmatig de wc bezoeken, is het een plek waar je éven de tijd hebt om rustig naar de kalender te kijken en de verjaardagen te checken.

Er bestaan nog veel meer grappige Nederlandse gewoontes, en als jullie het leuk vinden, dan zal ik daar later nog een aflevering over maken.

Voor nu, was dit 'm!


This episode was written and produced by Lianne Gorissen.


Recent Episodes