Learn Dutch with Lianne

Menu
Afl. 11 - De gemeenteraadsverkiezingen
  Learn Dutch with Lianne Podcast   20 March 2022   00:06:13   11
Afl. 11 - De gemeenteraadsverkiezingen

In this episode, I will tell you all about the municipal elections in the Netherlands. I will explain to you what we are voting for and how you too can vote.

Audio Player
Episode Transcript

Eén keer in de vier jaar stemmen we voor de gemeenteraadsverkiezingen (municipal elections). Om te mogen stemmen (to vote), moet je 18 jaar of ouder zijn en in Nederland wonen. Mensen die in Nederland wonen maar uit een ander Europees land komen, mogen ook stemmen. Net als mensen van buiten Europa die al 5 jaar of langer in Nederland wonen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen (parliamentary elections) is dit anders. Dan mogen alleen mensen met een Nederlandse nationaliteit stemmen. Stemmen is in Nederland niet verplicht.

Dit jaar kun je stemmen op woensdag 16 maart. Sommige stembureaus of stemlokalen (polling places) gaan al twee dagen eerder open. Daar kun je dan op 14 of 15 maart al stemmen. Ongeveer 14 dagen van tevoren krijg je een stempas (voting pass) thuisgestuurd. Hiermee kun je gaan stemmen. Ook krijg je een kandidatenlijst (list of candidates) in de brievenbus. Daarop staan alle politieke partijen (political parties) en de mensen op wie je kunt stemmen.

Politici (politicians) maken reclame voor hun politieke partij. Ze delen folders uit en gaan langs de deuren om uit te leggen wat hun plannen zijn. Maar ze maken ook reclame voor de verkiezingen zelf. Er zijn namelijk veel mensen die niet stemmen en die proberen ze dan over te halen om wel te gaan stemmen.

Tijdens een verkiezing stemmen mensen op een politieke partij. Een politieke partij is een groep mensen die hetzelfde denkt over verschillende thema’s.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen stemmen mensen op de politieke partij die zij het beste vinden voor hun dorp of stad. Elke gemeente (municipality) heeft een gemeenteraad (local town/city council). En die gemeenteraad heeft raadsleden (councillors) van verschillende partijen. De raadsleden praten met elkaar over belangrijke beslissingen in hun dorp of stad.

Elke politieke partij heeft een eigen plan voor de gemeente. De ene partij wil bijvoorbeeld extra geld voor goedkope huurhuizen en de andere partij wil extra geld voor een nieuw sportpark. Als je gaat stemmen, kun je dus het beste stemmen op een partij die dezelfde dingen belangrijk vindt als jij.

Weet je nog niet op wie je gaat stemmen en wil je hier meer informatie over? Dan kan ik je een paar tips geven. Je kunt online meer informatie zoeken of op straat met iemand van een politieke partij gaan praten. Sommige gemeentes hebben een stemhulp (voting assistant). Deze stemhulp moet je invullen en helpt je bij het kiezen. Je krijgt dan een paar stellingen (statements) te zien.

Een voorbeeld van een stelling is: 'Er moeten meer goedkope huurwoningen komen.'

Nou, jij moet dan zeggen of je het eens of niet eens bent met de stelling (het eens / niet eens zijn met iets = to (dis)agree with).

    Je kunt daarbij kiezen uit de volgende opties:
  • Helemaal mee eens (fully agree)
  • Mee eens (agree)
  • Neutraal (neutral)
  • Niet mee eens (disagree)
  • Helemaal niet mee eens (fully disagree)
  • Geen mening (no opinion)
  • Na ongeveer 30 stellingen zie je welke partij het beste bij jou past. De vragen zijn soms best moeilijk. Daarom kan het handig zijn om samen met iemand anders de stemhulp in te vullen. Je kunt ook een mailtje sturen naar een politieke partij met vragen over onderwerpen (topics) die voor jou belangrijk zijn.

    Hoe kun je stemmen… Om te kunnen stemmen, moet je je identiteitsbewijs (identification) laten zien en je stempas meenemen. Er zijn stembureaus te vinden in scholen, stations en wijkcentrums. De meeste stembureaus zijn open van 7.30 uur 's ochtends tot 21.00 uur 's avonds. Zo kunnen mensen voor of na hun werk gaan stemmen.

    Als je niet kunt gaan stemmen, omdat je bijvoorbeeld ziek bent, dan mag je iemand machtigen (authorize). Dit betekent dat iemand anders voor jou kan stemmen. Je moet dan wel officieel toestemming geven aan bijvoorbeeld een vriend of een familielid.

    Na de verkiezingen worden de stemmen geteld en is bekend welke politici er als raadsleden in de gemeenteraad zitten. Ga jij dit jaar ook stemmen?


    This episode was written and produced by Lianne Gorissen.


    Recent Episodes