Learn Dutch with Lianne

Menu
Afl. 10 - De Nederlandse keuken
  Learn Dutch with Lianne Podcast   15 Feb 2022   00:07:18   10
Afl. 10 - De Nederlandse keuken

In this episode, I will tell you about some Dutch customs when it comes to food. I also discuss some dishes that are typically Dutch.

Audio Player
Episode Transcript

Zoals je misschien al weet, is de Nederlandse keuken niet heel indrukwekkend. Lekker en simpel, daar houden we van! Natuurlijk zijn er mensen die graag in de keuken staan, maar over het algemeen, staan Nederlanders niet lang in de keuken. Doordeweeks gebruiken we vaak de oven, de magnetron (microwave) of de wok voor een snelle maaltijd (meal). Op bijzondere dagen koken mensen uitgebreider. Sommige mensen maken dan een heerlijk gerecht (dish) klaar, maar anderen vinden het ook prima om de frituur aan te zetten (de frituur aanzetten = to switch on the frying pan).

's Ochtends eten we meestal een beetje yoghurt en in de middag een boterham met kaas. 's Avonds eten veel Nederlanders graag aardappelen, groenten en vlees. Dit noemen we ook wel een AGV'tje (Aardappelen, Groenten, Vlees).

'Eten wat de pot schaft' betekent letterlijk dat je moet eten wat er die dag wordt gekookt. Veel Nederlanders zoeken recepten (recepies) op het internet. Hoewel de gekookte aardappel nog steeds een populair ingrediënt is, eten Nederlanders steeds vaker pasta.

Als we teveel hebben gekookt, dan bewaren we de restjes (left-overs) voor de dag erna of we vriezen ze in (invriezen = freeze). Dat is handig als je bijvoorbeeld een keer geen tijd hebt om te koken. Sommige mensen die helemaal geen zin hebben om te koken, kopen een kant-en-klaarmaaltijd (ready-made meal).

De meeste Nederlanders eten het avondeten tussen vijf en zeven uur 's avonds. Na het avondeten, eten ze meestal nog een toetje (dessert). Dit is vaak vla of pudding.

Wat zijn typische Nederlandse gerechten?

1. Stamppot: boerenkool met worst

Op nummer één staat de stamppot. Stamppot is een echt typisch Nederlands hoofdgerecht (main dish)! Het is een traditioneel gerecht dat we klaarmaken (prepare) met aardappelen en groenten. Alle ingrediënten worden in één pan gekookt (boiled) en fijngestampt (crushed). In het midden van de stamppot maken we een kuiltje voor de jus. Daarnaast ligt een lekker stuk rookworst! Tegenwoordig kun je verschillende soorten stamppotten maken. Je kunt bijvoorbeeld stamppot eten met zuurkool, spinazie, andijvie.. Noem maar op! Stamppot eet je meestal in de winter.

2. Erwtensoep of snert

Op nummer twee staat de erwtensoep of snert. Ewtensoep is een dikke soep. De soep is gemaakt van erwten maar bevat ook knolselderij en prei. Meestal voegen mensen rookworst toe aan de soep (toevoegen = to add). De soep eet je vaak in de winter, bijvoorbeeld na een lange wandeling.

3. Stroopwafels

Op drie staan de stroopwafels. Stroopwafels zijn heerlijke koekjes (cookies). De stroopwafel bestaat uit twee wafels met daartussen een laag stroop. Stroopwafels eet je als tussendoortje (little snack/bite) bij een kopje koffie of thee. Je kan ze op de markt kopen. Dan zijn ze nog lekker vers en warm!

4. Zoute haring of Hollandse Nieuwe

Op nummer vier staat de zoute haring of Hollandse Nieuwe. Haring is een rauwe vis (raw fish). Deze rauwe vis met fijngesneden uitjes (finely cut onion) kun je bij een viskraam kopen. De traditionele manier om haring te eten is 'aan de staart'. Je pakt de haring bij zijn staart. Dan houd je je hoofd naar achteren en eet je de haring op (opeten = finish / eat (up)).

Hollandse nieuwe is de eerste haring van het jaar. De haring eet in de winter niks en daarom valt hij af (afvallen = lose weight). In de lente eet de haring wel weer en wordt hij snel vetter. Vissers vangen de haring pas in mei. De eerste zaterdag dat er weer haring te koop is, is een feestdag.

5. Bitterballen

Op nummer vijf staan de bitterballen. Bitterballen zijn gefrituurde kleine vleesballetjes (frituren = deep-fry). Je kan ze vergelijken met een kleine ronde versie van de kroket. Vroeger aten mensen bitterballen bij een sterk alcoholisch drankje dat een 'bittertje' heette. Vandaar de naam bitterballen! Tegenwoordig kun je bitterballen in verschillende smaken bestellen. Er bestaan ook vegetarische bitterballen. Meestal worden bitterballen geserveerd met mosterd.

En wil je het graag typisch Nederlands maken? Dan kun je een portie bitterballen uit de muur halen. Je kunt ook andere snacks uit de muur halen zoals frikandellen, kaassoufflés of een bamischijf!

6. Kaas!

Op nummer zes staat de kaas. Natuurlijk mag kaas niet ontbreken op het lijstje. Nederlanders zijn namelijk echte kaaskoppen (cheeseheads)! We houden van kaas! Typische Hollandse kazen hebben hun eigen smaak (taste), vorm en structuur. De bekendste kaas is de Goudse kaas, deze komt natuurlijk uit de plaats Gouda.

7. Drop

Op nummer zeven staat drop. Drop is een snoepgoed dat wordt gemaakt van het wortelsap van een zoethoutplant. Er zijn veel verschillende soorten drop, bijvoorbeeld: honingdrop, zoete drop, zoute drop.. En Nederlanders zijn gek op (gek zijn op = to be crazy about) drop! Maar niet iedereen vindt drop lekker. Heb jij weleens drop geproefd (proeven = to taste/try)?


This episode was written and produced by Lianne Gorissen.


Recent Episodes