Learn Dutch with Lianne

Menu
Afl. 09 - De feestdagen in Nederland
  Learn Dutch with Lianne Podcast   17 Dec 2021   00:06:29   09
Afl. 09 - De feestdagen in Nederland

In this episode, I will talk about Christmas and New Years Eve. I will tell you how Christmas is celebrated in the Netherlands and what you can expect with New Years Eve from the crazy Dutch!

Audio Player
Episode Transcript

De decembermaand in Nederland is een hele sfeervolle periode. We vieren natuurlijk eerst Sinterklaas en na Sinterklaas is het tijd voor Kerstmis (Christmas). Met Kerstmis zijn de straten en winkels versierd met lichtjes en kerstbomen. In winkelcentrums en supermarkten hoor je kerstliedjes (Christmas carol/songs) en in sommige steden kun je schaatsen (ice skating) op een schaatsbaan. Stiekem hoopt iedereen dat het met kerst gaat sneeuwen (snow)...

Kerstmis is een christelijk feest. Sommige mensen gaan dan ook op kerstavond of op eerste kerstdag naar de kerk (church). In de nacht van 24 op 25 december is er een mis (mass) om de geboorte van Jezus Christus te vieren.

Mensen versieren hun huizen met lichtjes en de meeste mensen halen een kerstboom (Christmas tree) in huis. Dit kan een echte boom zijn of een neppe boom. Ze versieren de kerstboom met slingers (tinsel), kerstballen (bauble), lichtjes (lights) en een ster of piek (star on the Christmas tree). In Nederland bestaat Kerstmis uit één avond en twee dagen.

Op 24 december vieren we kerstavond (Christmas Eve). Overdag moeten we werken maar 's avonds spreken we af met vrienden of familie om samen te eten. Dit noemen we het kerstdiner (Christmas diner). Tijdens het kerstdiner dragen de meeste mensen mooie kleding. Daarnaast leggen ze cadeautjes (gifts) onder de kerstboom. De cadeaus pakken ze dan later samen uit.

Op 25 december is het eerste kerstdag (first Christmas day). Eerste kerstdag is misschien wel de belangrijkste dag. Mensen komen bij elkaar voor een kerstbrunch (Christmas brunch) en er wordt de hele dag veel gegeten en gedronken. Misschien wel een beetje té veel! s' Avonds is het tijd voor nog een uitgebreid kerstdiner. Dit kan een luxe kerstdiner zijn met meerdere gangen maar in Nederland is het ook heel normaal om samen te gourmetten (have a grill at the table).

Op 26 december is dan het tweede kerstdag (second Christmas day). Op deze dag bezoeken mensen andere familieleden. Uiteindelijk kun je op deze manier met iedereen kerst vieren! Tijdens kerst is het dus vooral belangrijk om gezellig samen met vrienden of familie te zijn.

Omdat de meeste kinderen in Nederland van Sinterklaas al veel cadeaus hebben gekregen, kiezen sommige gezinnen ervoor om met kerst helemaal geen cadeaus te doen. Sinterklaas is voor veel mensen in Nederland een groter feest dan kerst. De kerstman (Santa Claus) is dus niet zo belangrijk als in andere landen.

Op het werk vieren de Nederlanders ook kerst. Normaal gesproken is er een kerstborrel (drinks for Christmas) en alle werknemers krijgen een kerstpakket (Christmas box). Het kerstpakket is een grote doos vol met bijvoorbeeld lekker eten, goede wijn en/of een voucher om zelf iets leuks te kopen.

31 december is de laatste dag van het jaar. De avond van 31 december noemen we oudejaarsavond (New Year's Eve). Veel mensen vieren oud en nieuw (New Year) met vrienden en/of familie. In de avond vinden veel mensen het leuk om te gourmetten (have a grill at the table) of te kaasfonduen (have cheese fondue).

Tijdens de jaarwisseling (turn of the year) zie je dat veel mensen vuurwerk afsteken (set off fireworks). Nederlanders gaan naar buiten om het vuurwerk te bekijken en iedereen wenst elkaar een gelukkig nieuwjaar (Happy New Year). Ze proosten en drinken champagne.

De meeste mensen zijn op nieuwjaardag (New Year's Day) vrij. Ze kunnen dan lekker uitslapen en uitbrakken (recover from a hangover). Ben je niet moe of brak? Dan kun je misschien een keer naar Scheveningen gaan voor een nieuwjaarsduik (New Year's Swim). Je rent dan samen met veel andere mensen tegelijkertijd de ijskoude zee in.

Het is ook heel normaal om goede voornemens (good resolutions) te hebben voor het nieuwe jaar. Goede voornemens zijn dingen die je in het nieuwe jaar beter gaat doen. Zoals bijvoorbeeld: 'meer sporten' of 'stoppen met roken'.

Heb jij jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar al bedacht? Ik wens je in ieder geval hele fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!


This episode was written and produced by Lianne Gorissen.


Recent Episodes