Learn Dutch with Lianne

Menu
Afl. 08 - Sinterklaas in Nederland
  Learn Dutch with Lianne Podcast   24 Nov 2021   00:03:55   08
Afl. 08 - Sinterklaas in Nederland

In this episode, I will talk about Sinterklaas in the Netherlands. Sinterklaas is an important celebration in the Netherlands from mid-November until 5 December. It is mainly a celebration for children but adults also celebrate Sinterklaas.

Audio Player
Episode Transcript

Sinterklaas, ook wel bekend als Sint-Nicolaas, is een oude man die erg geliefd is bij kinderen. De goedheiligman komt elk jaar half november aan op een stoomboot vol met cadeaus en samen met zijn helpers. Deze helpers heten allemaal Piet. Mensen zeggen dat Sinterklaas in Spanje woont. Je herkent Sinterklaas aan zijn opvallende rode cape met rode mijter en zijn lange witte baard.

De aankomst van Sinterklaas

Sinterklaas komt elk jaar in Nederland aan op een boot met zijn Pietenhelpers. Duizenden kinderen wachten hem enthousiast op. Vanaf die avond mogen alle kinderen hun schoenen bij de haard zetten voordat ze naar bed gaan. De volgende ochtend vinden ze dan een beetje snoepgoed of een klein cadeautje van Sinterklaas in hun schoen! De hoofdintocht van Sinterklaas kun je zien op televisie en is elk jaar op een andere plek in Nederland. Alle andere Nederlandse steden en dorpen hebben hun eigen aankomst van Sinterklaas.

Kinderen mogen dus hun schoen bij de haard of op een andere plek zetten. 's Nachts rijdt Sinterklaas op zijn witte paard genaamd Amerigo over de daken en stopt hij snoepgoed of kleine cadeautjes in de schoenen van de kinderen. De Pieten helpen hem daarbij. Traditioneel snoepgoed zijn pepernoten, taai taai, speculaas, marsepein en chocoladeletters. Je kunt dit snoepgoed in de supermarkt of bij de bakker kopen.

5 december

De verjaardag van Sinterklaas is op 5 december. Sinterklaas is dan inmiddels alweer onderweg naar Spanje maar in Nederland wordt zijn verjaardag gevierd met cadeaus tijdens Pakjesavond. Kinderen zingen liedjes voor Sinterklaas totdat ze geklop op de deur horen. Als ze braaf zijn geweest, dan vinden ze net buiten de deur een zak vol met cadeaus. Omdat Sinterklaas en Piet niet echt zijn, verkleden volwassenen in heel Nederland zich als Sinterklaas of Piet.

Er is de laatste jaren veel discussie over het racistische karakter van de traditionele Zwarte Piet. Tegenwoordig zijn er gelukkig steeds meer felgekleurde, regenboog-, roet- en schoorsteen Pieten.

Lootjes trekken en grappige gedichten schrijven

Oudere kinderen en volwassenen vieren ook Sinterklaas op 5 december. Zij geloven natuurlijk niet meer dat Sinterklaas echt bestaat maar vóór de feestdag trekken ze samen lootjes. Bij 'lootjes trekken' krijgt ieder persoon een briefje met de naam van iemand anders. Ze kopen dan cadeautjes voor die persoon en schrijven een grappig gedicht. Alle cadeaus worden ingepakt en samen met de grappige gedichten op Pakjesavond gegeven.


This episode was written and produced by Lianne Gorissen.


Recent Episodes