In this episode I will talk about the advantages of learning a new language. Did you for example know that learning a new language diminishes the chances of getting Alzheimer? In many ways, it's very useful to be able to speak two or more languages.
Een nieuwe taal leren is zeker niet makkelijk! Het kost veel moeite en energie. Ik spreek al een paar talen maar ook ik heb soms geen zin om te studeren. Een nieuwe taal leren is heel vermoeiend want je moet elke keer uit je comfortzone stappen. En als je nog nooit eerder een nieuwe taal hebt geleerd, dan moet je extra veel studeren om een nieuwe taal te leren. Je zult zien dat het makkelijker is als je de taal bijvoorbeeld al een beetje kent of als je al andere talen spreekt.
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Als je de introductie aflevering van deze podcast hebt beluisterd, dan weet je dat ik een fan ben van de natuurlijke manier van talen leren. Een natuurlijke manier van leren is bijvoorbeeld het bekijken van video's, films en het luisteren naar muziek en podcasts in de taal die je leert. Maar dat is niet altijd makkelijk. Als je de taal nog niet kent, dan kan het demotiverend zijn om meteen een film te kijken in de nieuwe taal.
Tip 1: Zet je mobiele telefoon in het Nederlands.Dus mijn eerste tip is: begin makkelijk en zet je telefoon in het Nederlands! Je gebruikt je telefoon waarschijnlijk elke dag en je weet al waar je alles kan vinden. Op die manier leer je nieuwe woorden in het Nederlands zonder dat je het merkt. Daarna kun je een stap verder gaan en een spelletje spelen in het Nederlands. Dit kan een spelletje zijn op je telefoon of een spelletje op de computer.
Als je begint met het leren van een nieuwe taal dan is het vocabulaire heel belangrijk. Stel je voor: je gaat op vakantie naar een land waar ze jouw taal niet spreken. Neem je dan een woordenboek mee of neem je een grammaticaboek mee? Precies, een woordenboek! En wat is beter denk je? Het weten van de grammatica zonder vocabulaire of het weten van vocabulaire zonder de grammatica? Juist, vocabulaire dus! Heel belangrijk!
Tip 2: Leer nieuwe woorden op verschillende manieren.Er zijn veel verschillende manieren om het vocabulaire te leren. Je kunt zelf een woordenlijst maken of nieuwe woorden leren met verschillende online programma's zoals Quizlet of Duolingo!
Persoonlijk vind ik lijsten met nieuwe woorden leren soms heel erg saai. Toen ik begon met het leren van de Spaanse taal, was het Spaans een compleet vreemde taal voor mij. Op school had ik vroeger Duits gekozen dus ik had ook geen kennis van het Frans wat me een beetje kon helpen. Voor mij waren alle woorden in het Spaans dus compleet nieuw. Aan het begin voelde ik me gefrustreerd omdat ik niks kon onthouden. En toen had ik een idee! Ik schreef nieuwe woorden op post-its en plakte deze in mijn huis met de Spaanse namen van de objecten. Elke keer als ik dan mijn tanden poetste, dan keek ik in de spiegel en dan zag ik het woord 'espejo'. 'Espejo' is het Spaanse woord voor spiegel. Na een tijdje wist ik de meest gekke objecten te benoemen in het Spaans. In mijn klas wist bijvoorbeeld niemand wat 'enchufe' betekende. Maar ik wel hoor, stopcontact!
Natuurlijk is het slim om eerst de woorden te leren die je het meest gebruikt. Maak een lijstje met de nieuwe woorden die je wilt leren en leer niet meer dan 10 woorden per keer. Je onthoudt nieuwe woorden namelijk beter als je ze regelmatig gebruikt! Als je de woorden kent, kun je proberen om simpele zinnen te maken met deze nieuwe woorden.
Tip 3: Kijk films met ondertiteling in de nieuwe taal.Op school heb ik Engels geleerd maar ik heb het Engels pas écht geleerd door veel films te kijken in deze taal. Het is moeilijk om direct een hele film te kijken in een taal die je nog helemaal niet kent. In het begin kon ik Spaanse films niet begrijpen. Om het mezelf iets makkelijker te maken, keek ik een Nederlandstalige of een Engelstalige film met Spaanse ondertiteling. Dat helpt ook heel erg! Je kijkt dan heel relaxt een film in je eigen taal en zonder dat je het merkt, leer je veel nieuwe woorden in de nieuwe taal!
Tip 4: Lees boeken op jouw taalniveau (A1, A2, B1, B2).Een andere vorm van input zijn boeken. Houd je van lezen? Dan vind je het misschien leuk om simpele boekjes te lezen. Veel mensen denken dat het makkelijk is om kinderboeken te lezen. Maar dit is niet altijd waar. In kinderboeken zie je misschien makkelijke woorden maar de zinsstructuren kunnen moeilijk zijn. In het Nederlands bestaan er veel leesboekjes op niveau. Vanaf A1 kun je al een simpel boekje lezen! Het vocabulaire in deze boekjes is makkelijk en het zijn ook woorden die vaak worden gebruikt. Win-win dus! Als je begint met lezen op A1 niveau, dan leer je altijd weer nieuwe woorden en simpele zinsstructuren.
Tip 5: Leer niet te veel talen tegelijkertijd.De een leert met gemak een paar nieuwe talen en iemand anders heeft heel erg veel moeite met het leren van één taal. Nieuwe talen leren is heel erg gezond. Maar pas op, want het is niet altijd goed om meerdere talen tegelijkertijd te leren. Als je toch meerdere talen tegelijkertijd wilt leren, dan is het beter om twee talen te leren die heel verschillend zijn. Bijvoorbeeld: het Nederlands en het Spaans. Deze twee talen komen uit verschillende taalfamilies en de regels verschillen heel erg van elkaar. Het is minder slim om het Duits en Nederlands tegelijkertijd te leren. Als beide talen compleet nieuw voor jou zijn dan kun je de regels van beide talen door elkaar halen. Maar kun je al heel goed Duits spreken? Dan kun je natuurlijk wel Nederlands leren en dan zal het Duits je heel erg helpen! Je kent de ene taal dan al zó goed, dat dit kan helpen om de andere taal sneller te leren.
Dit waren de vijf tips voor het leren van een nieuwe taal. Heb jij zelf nog andere leuke manier of ideeën voor het leren van een nieuwe taal? En werken deze goed voor jou? Dan wil ik dit heel graag weten. Ik zou het heel leuk vinden als je mij dan een mailtje stuurt met hoe jij het beste een taal leert. Je kunt een mailtje sturen naar info@easylanguageonline.com en ik zal natuurlijk op je mailtje reageren!