Learn Dutch with Lianne

Menu
Afl. 6 - De voordelen van een nieuwe taal leren
  Learn Dutch with Lianne Podcast   25 Sep 2021   00:08:13   06
Afl. 6 - De voordelen van een nieuwe taal leren
p>In this episode I will talk about the advantages of learning a new language. Did you for example know that learning a new language diminishes the chances of getting Alzheimer? In many ways, it's very useful to be able to speak two or more languages.

Audio Player
Episode Transcript
Je hersenen krijgen een boost

Wist je dat een nieuwe taal leren heel erg gezond is voor je hersenen? Door het leren van een nieuwe taal, houd je je hersenen in topconditie! Mensen die meerdere talen spreken, moeten vaak switchen tussen die talen. Daardoor kunnen zij bijvoorbeeld ook beter multitasken. Meertalige personen kunnen dus beter meerdere dingen tegelijkertijd doen.

Een taal leren is ook super goed voor je geheugen! Woordjes leren is bijvoorbeeld niet alleen nuttig voor het leren van een taal. Maar je onthoudt ook makkelijker lijstjes, volgordes of andere dingen. De hersenen zijn eigenlijk een spier. En spieren, die worden 'sterker' als je ze vaker gebruikt. Dit geldt dus ook voor je hersenen! De hersenstructuren zijn zelfs zo sterk bij meertaligen, dat de de kans op bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer afneemt.

En heb je moeite met beslissingen maken? Dan kan een nieuwe taal leren ook erg helpen! Sommige woorden betekenen in een andere taal net iets anders. Ze hebben bijvoorbeeld een andere toon of een andere nuance. Je moet vaak een keuze maken welk woord het beste is om te gebruiken. Als je dit heel vaak doet, dan leer je automatisch om sneller keuzes te maken.

Je leert verschillende culturen beter kennen

Een ander voordeel is het leren kennen en het beter begrijpen van andere culturen. Stel je voor: jouw eigen cultuur is een huis. Als je alleen maar thuis blijft in jouw eigen huis, dan zie je dus nooit de buitenwereld. Je kunt dan ook nooit andere huizen van binnen zien. Je leert dus geen andere culturen kennen. Sommige dingen waardeer je meer in je eigen cultuur en andere dingen waardeer je meer in een andere cultuur.

Iets wat ik nu heel erg waardeer in mijn eigen Nederlandse cultuur is bijvoorbeeld het fietsen. We gebruiken de fiets eigenlijk altijd. We gebruiken de fiets om boodschappen te doen, om naar ons werk te gaan, om de kinderen van school op te halen etc. In andere culturen is dit niet zo. Ik realiseerde me dit pas echt goed, toen ik in Engeland woonde. Want daar is het niet normaal om overal naartoe te fietsen. Iets anders wat ik niet zo waardeer in mijn eigen cultuur is het plannen. Je herkent het vast wel, we zijn gewend om echt alles te plannen. Eerst deed ik dit zelf ook altijd, maar sinds ik in Spanje heb gewoond doe ik dit niet meer zo vaak. In Spanje heb ik geleerd dat het heel fijn is om niet altijd alles te plannen.

Taal en cultuur zijn dus sterk verbonden. Via taal maken we contact met andere mensen. Het is een manier om uit te leggen wat je voelt en wat je denkt. Als je een nieuwe taal leert, dan leer je automatisch ook meer over een andere cultuur. Denk bijvoorbeeld aan literatuur, films, theater of humor!

Als je bijvoorbeeld een beetje Nederlands spreekt, dan is het veel makkelijker om contact te maken met Nederlanders. Veel Nederlander spreken natuurlijk Engels maar de meeste Nederlanders praten het liefst gewoon Nederlands met elkaar!

Grotere kans op het vinden van werk

Woon je in een ander land en ben je op zoek naar werk? Dan helpt het natuurlijk om de taal van het land te spreken. Ook als je de taal nog niet helemaal goed beheerst, dan laat je in ieder geval interesse zien in de taal en cultuur van het land waar je woont. We leven tegenwoordig in een wereld die steeds internationaler wordt. Veel werkgevers weten dit en vinden het fijn als hun werknemers meerdere talen spreken.

Zelfvertrouwen

Daarnaast is het leren van een nieuwe taal ook heel goed voor je zelfvertrouwen. Je spreekt je moedertaal natuurlijk het beste. Maar als je een vreemde taal heel goed leert, dan voel je je ook steeds zelfverzekerder in die taal. Op een gegeven moment zul je zien dat je ook in een vreemde taal helemaal jezelf kunt zijn! Je kunt met mensen praten die zelf geen andere taal spreken. Dat geeft echt een boost aan je zelfvertrouwen! Je zal je ook meer thuisvoelen in een ander land als je de taal van dat land spreekt, al is het maar een beetje.

Vind je het eng of spannend om aan iemand iets vragen in een vreemde taal? Dat is heel normaal. Ik denk of ik weet bijna zeker dat iedereen dat gevoel wel eens heeft gehad. Je stapt op dat moment namelijk uit je comfortzone. Maar, laten we het eens omdraaien. Wat als een buitenlander naar jou toekomt en in jouw moedertaal iets aan je vraagt? Wat denk je dan? Denk je dan dat die persoon een sukkel is of een idioot? Of denk je dan dat die persoon juist heel moedig is? Het laatste, toch? Natuurlijk! En anders, tja, anders ben jij een sukkel ;-)

Het is leuk!

Een nieuwe taal leren is natuurlijk hartstikke leuk! Nu denk je misschien, ja ja natuurlijk zegt een taaldocent dat, duh! Maar ik zal je uitleggen waarom ik een nieuwe taal leren leuk vind. Je kunt bijvoorbeeld meezingen met muziek en ook echt weten wat je zingt! Mensen kunnen niet meer over je roddelen, want jij kunt ze verstaan en begrijpen. En je leert je eigen taal nog beter kennen! Toen ik begon met Spaans leren, vond ik dat super moeilijk. Ik wist niet goed hoe ik een taal moest leren en het Spaans is heel anders dan het Nederlands. Maar toen ik een beetje Spaans kon spreken, zag ik meteen de verschillen tussen het Spaans en het Nederlands, heel duidelijk! En dat vond ik hartstikke leuk!

Ik heb ontdekt dat er heel veel verschillende manieren zijn om het leren van een nieuwe taal leuk te maken. Misschien kan ik over dit onderwerp meer vertellen in een nieuwe podcast. Dan geef ik je tips en vertel ik je over mijn eigen ervaringen.

Ik vond het heel leuk dat je weer luisterde naar mijn podcast. Ben jij enthousiast over mijn podcast? Abonneer je dan, deel het met je vrienden of laat een review achter.

Tot de volgende keer!


This episode was written and produced by Lianne Gorissen.


Recent Episodes