Learn Dutch with Lianne

Menu
Afl. 05 - De geschiedenis van Nederland
  Learn Dutch with Lianne Podcast   12 Sep 2021   00:12:15   05
Afl. 05 - De geschiedenis van Nederland

In this episode I will talk about the Dutch history. Topics that will be discussed are the Middle Ages, Eighty Years' War, Golden Age and the Second World War.

Audio Player
Episode Description
De Romeinen

We beginnen bij de Romeinen. Rond het jaar 0 kwamen de Romeinen in het gebied dat we nu Nederland noemen. De Romeinen hadden het zuiden van Europa veroverd. In die tijd zijn de eerste steden in Nederland onstaan, zoals bijvoorbeeld Maastricht en Utrecht.

De Middeleeuwen

De periode tussen 500 en 1500 na Christus noemen we 'de Middeleeuwen'. In die tijd werden er veel kastelen gebouwd. Om de kastelen stond een muur met water. Zo waren de mensen in het kasteel goed beschermd. Veel van die kastelen kun je nu nog steeds bezoeken. Kasteel de Haar in Utrecht is zo'n mooi kasteel bijvoorbeeld!

De Tachtigjarige Oorlog (1568-1648)

Alle mensen in Nederland hadden tot ongeveer 1500 hetzelfde geloof. Dit was het katholieke geloof. Geloof is een ander woord voor religie maar betekent hetzelfde. De katholieke kerk had heel veel macht en mensen moesten veel aan de kerk betalen. Veel mensen vonden dit niet leuk. Zij waren het hier niet mee eens en dus gingen zij protesteren. Deze mensen werden protestant genoemd en begonnen hun eigen kerken. In die tijd hoorde Nederland bij Spanje. De Spaanse koning was katholiek en hij vond dat alle protestanten dood moesten. De Nederlanders accepteerden dit niet en zo begon in 1568 de Tachtigjarige Oorlog tussen de protestanten en de katholieken.

Prins Willem van Oranje

Prins Willem van Oranje was ook protestant. Hij was familie van onze huidige koning Willem-Alexander. Onze koning is dus vernoemd naar zijn voorvader Willem van Oranje. De kleur van Nederland is oranje vanwege prins Willem van Oranje. Prins Willem van Oranje was een politiek leider in Nederland. Hij vond dat iedereen zijn eigen geloof mocht hebben. Daarom wilde de koning van Spanje Willem van Oranje dood hebben. Uiteindelijk is prins Willem van Oranje in 1584 op de trap in zijn huis in Delft doodgeschoten.

Nederland werd in 1588 een republiek omdat het land niet meer bij Spanje wilde horen. Na de Tachtigjarige Oorlog was Nederland vrij en werd de republiek een zelfstandige staat. Wist je dat het zuiden van Nederland en België nog langer bij Spanje hoorden? Daarom zijn de meeste mensen die daar wonen katholiek. In het noorden van Nederland wonen er meer protestanten.

Het Wilhelmus

Misschien heb je het Nederlandse volkslied weleens gehoord: het Wilhelmus. Als Nederland moet voetballen, dan wordt het volkslied altijd gezongen.

Wilhelmus van Nassouwe, zoals in het volkslied wordt gezongen, is prins Willem van Oranje. De Nederlandse taal zoals we dat nu kennen 'het Nederlands' heette vroeger niet zo. Vroeger werd dit 'Duits' of 'Diets' genoemd en de Nederlanders werden 'Duitsers' genoemd. Best gek eigenlijk, hè? In het volkslied wordt gezongen: 'ben ik van Duitsen bloed'. Dit betekent dus niet de Duitsers van Duitsland maar de Nederlanders die vroeger in Nederland woonden.

De Gouden Eeuw

De Nederlandse staat begon in de 17de eeuw de VOC: oftewel, de Verenigde Oost-Indische Compagnie. In deze tijd was Nederland ontzettend rijk. Er waren meer dan 2000 schepen voor handel met andere gebieden in de wereld, zoals Azië, Afrika en Amerika. De Nederlandse staat kreeg kolonies in Brazilië, Amerika, Zuid-Afrika, Indonesië en Suriname. Ze betaalden niets voor spullen uit deze kolonies. Ze kochten en verkochten bijvoorbeeld goud, specerijen, maar ook mensen: slaven.

Want hoe denk je dat zo'n klein landje als Nederland zo rijk en machtig is geworden? Nederland heeft ook een donkere geschiedenis. In het bijzonder tijdens de Gouden Eeuw. Persoonlijk vind ik de serie 'Ares' op Netflix erg goed. Deze serie laat de Nederlandse donkere geschiedenis zien tijdens de Gouden Eeuw. Het is een horror maar ook heel erg artistiek. Als je nog niet zo goed Nederlands kunt volgen, dan kun je de serie bekijken met Engelse ondertiteling.

In de Gouden Eeuw bouwden rijke mensen dure huizen aan de gracht. Een gracht is water in een stad. Deze grachtenhuizen kun je nu nog steeds zien in grote steden zoals bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht.

Dezelfde rechten voor iedereen

In 1814 werd Nederland een koninkrijk en de grondwet, die nu nog steeds bestaat, is in 1815 gemaakt. In de grondwet staan de belangrijkste regels van Nederland. Sinds 1848 kreeg de koning minder macht en werd Nederland een democratie. België hoorde eerst ook bij Nederland maar werd een vrij land in 1830.

Na 1850 werkten veel mensen in fabrieken. Dit waren mannen, vrouwen maar ook kinderen. Het was zwaar werk en ze verdienden heel weinig geld. In die tijd ontstonden er politieke partijen. Mensen vonden dat arme en rijke mensen allebei dezelfde rechten moesten krijgen. Vroeger konden alleen de rijke mensen stemmen. In 1917 mochten alle mannen stemmen en pas in 1919 mochten ook vrouwen stemmen!

De crisis en het begin van de Tweede Wereldoorlog (1940-1945)

Na de Eerste Wereldoorlog ging het slecht met de economie in Europa. Deze tijd noemen we de crisis omdat veel mensen werkloos waren. Ook in Duitsland hadden heel veel mensen geen werk. Toen kwam Adolf Hitler aan de macht. Hij beloofde een beter leven aan alle mensen in Duitsland.

Hitler wilde Duitsland groot maken. De politieke partij NSB was het eens met de ideeën van Hitler. De Tweede Wereldoorlog begon in 1940 toen de Duitse militairen andere landen gingen bezetten. Rotterdam is tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd. Koningin Wilhelmina, de betovergrootmoeder van koning Willem-Alexander, ging met haar familie naar Engeland.

Volgens Hitler waren Joden een probleem. De Joden hadden de meeste banen en woonden in mooie huizen in Duitsland. Ze kregen uiteindelijk minder rechten, werden gevangen genomen en naar concentratiekampen gestuurd. In die kampen werden ze gedood in gaskamers of gingen ze dood door honger en ziektes.

Anne Frank was een Joods meisje die met haar familie op een geheime plaats woonde. Ze moest met haar familie onderduiken en tijdens die periode heeft ze in haar dagboek geschreven. Dit dagboek is uiteindelijk over de hele wereld beroemd geworden.

De oorlog was een moeilijke tijd. In 1945 heeft Duitsland de oorlog verloren en op 5 mei 1945 was Nederland weer een vrij land.

Samenwerken met andere landen

Na de Tweede Wereldoorlog waren veel mensen in Nederland arm en pas na 1950 ging het weer beter met Nederland. In 1949 maakten verschillende landen in Europa afspraken met Canada en Amerika. Ze gingen militair samenwerken in de NAVO. Als er in de toekomst nog een keer een oorlog uitbreekt, dan zijn ze samen sterker.

Rond de jaren 60 gingen meer vrouwen werken en studeren. Er kwam meer vrijheid en mensen gingen minder naar de kerk. In de jaren 70 ging het zelfs zo goed met de economie dat er te veel werk was. Mensen uit Turkije, Marokko en Zuid-Europa kwamen naar Nederland om te werken als gastarbeiders. Ze deden het werk dat de Nederlanders zelf niet wilden doen. Veel gastarbeiders lieten hun vrouwen en kinderen ook naar Nederland komen en ze zijn hier uiteindelijk gebleven.

Het contact tussen Nederlanders en allochtonen (foreigners) is tegenwoordig vaak een probleem. Ik vind het zelf niet fijn om het woord 'allochtoon' te gebruiken omdat het een slechte connotatie heeft. Tegenwoordig is het voor allochtonen helaas veel moeilijker om werk te vinden dan vroeger.

Dit was 'm weer! Ik denk dat ik nog veel meer over de geschiedenis van Nederland kan vertellen, maar voor nu heb ik denk ik de belangrijkste gebeurtenissen besproken. Ik hoop dat je er wat van geleerd hebt, maar ik hoop vooral dat je het leuk vond om naar te luisteren!

Tot de volgende keer!


This episode was written and produced by Lianne Gorissen.


Recent Episodes