Learn Dutch with Lianne

Menu
Episode Transcript

Vandaag ga ik het hebben over vijf beroemde uitvindingen uit Nederland. Deze uitvindingen hebben de wereld veranderd. Ze komen uit verschillende tijdperken (eras), maar ze hebben allemaal op hun eigen manier (way) het dagelijks leven van mensen over de hele wereld veranderd. Laten we beginnen!

  1. De Bakfiets (1920)

    De bakfiets is een typisch Nederlands vervoermiddel (way of transport) en bestaat sinds 1920. Het is een fiets met een grote bak voorop (in front). In deze bak kun je dingen vervoeren (transport), zoals boodschappen, honden of zelfs kinderen. De bakfiets is heel praktisch omdat je niet altijd een auto nodig hebt voor korte ritten (short trips). In Nederland zie je ze veel op straat. Mensen gebruiken de bakfiets om hun kinderen naar school te brengen of om boodschappen te doen.

    De bakfiets is niet alleen handig, maar ook goed voor het milieu (environment). Je rijdt op de fiets, dus je stoot geen vervuilende gassen uit (vervuilende gassen uitstoten = emit polluting gases). In veel steden over de hele wereld wordt de bakfiets nu steeds populairder. Het is een leuk en gezond alternatief voor de auto. In Nederland zijn er zelfs speciale bakfietswinkels waar je verschillende soorten bakfietsen kunt kopen.

  2. De Microscoop (1595)

    De microscoop werd in 1595 uitgevonden door de Nederlandse uitvinders (inventor) Sacharias Janssen en zijn vader Hans. De microscoop is een belangrijk wetenschappelijk hulpmiddel. Het maakt het mogelijk om dingen te zien die veel te klein zijn om met het blote oog (naked eye) te bekijken, zoals bacteriën, cellen en andere kleine organismen. De microscoop heeft wetenschappers (scientists) geholpen om veel nieuwe dingen te leren over de natuur en het menselijk lichaam.

    De microscoop veranderde de wereld van de wetenschap, vooral de geneeskunde (medicine). Dankzij de microscoop kunnen artsen en wetenschappers ziektes beter begrijpen en nieuwe medicijnen ontwikkelen (develop). Het was een van de eerste apparaten die ons hielp de wereld op een andere manier te zien. Dit had enorme gevolgen (enormes consequences) voor de wetenschap en de medische wereld.

  3. De Flitspaal (1958)

    In 1958 ontwikkelde de Nederlandse uitvinder Maus Gatsonides de eerste flitspaal (speed camera). Dit was een apparaat dat de snelheid van auto’s op de weg meet. Het werkt door twee rubberen slangetjes (tubes) op de weg te leggen. Als een auto over de slangetjes rijdt, meet de flitspaal hoe snel de auto is. Als de auto te snel rijdt, wordt de auto van de bestuurder (driver) gefotografeerd.

    De flitspaal is nu een belangrijk onderdeel van de verkeersveiligheid (traffic safety) in veel landen. Het helpt om te zorgen (make sure) dat mensen zich aan de snelheidslimieten houden (obey the speed limit). Vooral op drukke wegen en snelwegen kunnen snelheidsovertredingen (speeding) gevaarlijk zijn. Dankzij de flitspaal zijn er wereldwijd minder ongelukken (less accidents). Het systeem is inmiddels verbeterd en gebruikt moderne technologie om sneller en nauwkeuriger (more accurate) te meten.

  4. Bluetooth (1994)

    In 1994 ontwikkelde de Nederlandse ingenieur Jaap Haartsen de technologie voor Bluetooth. Bluetooth is een manier om draadloos (wireless) gegevens te verzenden tussen apparaten, zoals mobiele telefoons, laptops, koptelefoons (headphones) en andere elektronica. Het is handig, omdat je geen kabels nodig hebt om apparaten met elkaar te verbinden (connect). Zo kun je muziek luisteren via draadloze oortjes (earphones) of bestanden versturen tussen je telefoon en je computer zonder een kabel.

    Bluetooth is wereldwijd gebruikt in veel producten. Het heeft het leven makkelijker gemaakt door kabels overbodig (redundant) te maken. Je kunt bijvoorbeeld je telefoon verbinden met een draadloze speaker of je computer verbinden met een printer via Bluetooth. Het heeft de manier waarop we technologie gebruiken, echt veranderd.

  5. Wi-Fi (1997)

    Wi-Fi (of zoals we in het Nederlands ook vaak [wiefie] zeggen) is een technologie die draadloos internet mogelijk maakt. De Nederlandse ingenieur Victor Hayes wordt vaak de ‘vader van Wi-Fi’ genoemd. In 1997 hielp hij bij de ontwikkeling van Wi-Fi, zodat mensen overal draadloos internet konden gebruiken, zonder kabels. Wi-Fi is nu onmisbaar (indispensable) in ons dagelijks leven. We gebruiken het om te surfen op het internet, e-mails te sturen, te werken of te studeren.

    Dankzij Wi-Fi kunnen we met smartphones en laptops verbinding maken met het internet zonder dat we altijd een kabel nodig hebben. Dit maakt het gebruik van internet veel gemakkelijker. Wi-Fi is overal: in huizen, cafés, scholen, bibliotheken en op werkplekken. Het heeft de manier waarop we communiceren, werken en leren, enorm veranderd.

Deze vijf Nederlandse uitvindingen – de bakfiets, de microscoop, de flitspaal, Bluetooth en Wi-Fi – hebben de wereld op veel verschillende manieren veranderd. Ze maken het leven van veel mensen makkelijker, veiliger (safer) en beter. Of het nu gaat om het verbeteren (improve) van wetenschap of het veranderen (change) van hoe we technologie gebruiken, deze uitvindingen zijn heel belangrijk voor de wereld. Nederland kan trots zijn op deze ideeën, die de samenleving nog steeds beter maken.

Ken jij nog andere bekende Nederlandse uitvindingen?

Vind je mijn podcast leuk en wil je me helpen? Dat kan!

Je kunt dan een kopje koffie voor me kopen. In de beschrijving van deze aflevering en onder het transcript vind je de link. Elke bijdrage, groot of klein, maakt me heel blij en ik ben je natuurlijk heel erg dankbaar!


This episode was written and produced by Lianne Gorissen.

Buy Me A Coffee



Recent Episodes