Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent… goede voornemens (resolutions)! Veel mensen gebruiken de start van een nieuw jaar om plannen te maken voor de toekomst. Misschien wil je gezonder leven, meer tijd doorbrengen (spend time) met vrienden, of nieuwe vaardigheden (skills) leren. En als je Nederlands leert, is dit hét perfecte moment om ook je taaldoelen voor het komende jaar te stellen.
Vandaag ga ik je vertellen hoe je haalbare taaldoelen kunt maken, doelen die je echt kunt bereiken (achieve). Ook deel ik mijn eigen taaldoelen voor dit jaar met je – misschien inspireert het je wel! Laten we beginnen!
Goede voornemens zijn dingen die je wil veranderen of verbeteren. Ze helpen je om jezelf uit te dagen (uitdagen = challenge), maar het is belangrijk om ze haalbaar (achievable) te houden. Als je doelen (goals) te groot zijn, kan dat snel demotiverend werken.
Misschien ken je deze grote doelen wel: 'Ik wil vloeiend Nederlands spreken!' of 'Ik wil een Nederlands boek lezen!' Of misschien wil je zonder fouten kunnen spreken. Het zijn mooie doelen, maar vaak zijn ze te groot om in één keer te bereiken. Het is veel effectiever om kleinere, haalbare doelen te stellen die je stap voor stap kunt behalen.
Laten we kijken naar een paar grote doelen en hoe we ze kunnen aanpassen (adapt) naar iets wat beter haalbaar is.
Dit klinkt geweldig, maar vloeiend (fluent) worden in een taal is een lang proces en kost veel tijd. Als je dit als eerste doel stelt, kan het voelen alsof je nooit genoeg vooruitgang boekt (make progress), en dat kan demotiverend zijn. Dus, wat kun je beter doen?
Haalbaar doel: 'Ik voer elke week minimaal één kort gesprek in het Nederlands.'
'Een gesprek voeren' is een conversatie in het Nederlands hebben. Dit klinkt misschien simpel, maar door kleine stapjes te zetten, word je elke keer beter. Praat bijvoorbeeld over je plannen voor de week, het weer, of iets simpels zoals wat je hebt gegeten. Zo verbeter je je spreekvaardigheid en krijg je steeds meer zelfvertrouwen (self-confidence).
Een heel boek lezen klinkt als een leuk doel, maar als het boek te dik en te moeilijk is, kan het al snel te veel tijd kosten. Bovendien kun je gefrustreerd raken (get frustrated)als je niet alles begrijpt of niet snel genoeg leest. Dit kan averechts (counterproductive) werken. Daar bedoel ik mee dat het zo kan zijn dat je stopt met lezen in plaats van dat je een heel boek uitleest (uitlezen = finish reading a book).
Haalbaar doel: 'Ik lees elke week één hoofdstuk van een eenvoudig Nederlands boek.'
Dit is een veel haalbaarder doel. Kies een boek dat past bij jouw niveau. Zelfs bij eenvoudigere (more simple) boeken leer je nieuwe woorden en zinnen. Het mooie is dat je kleine successen boekt, wat je gemotiveerd houdt!
Het afmaken (finish) van een lesboek klinkt goed, maar het betekent niet dat als je klaar bent met een lesboek, je dat taalniveau ook daadwerkelijk (actually) hebt bereikt. Je hebt misschien de theorie geleerd, maar het echte leren begint pas als je gaat oefenen en herhalen. Vergelijk het met het lopen van een marathon: na de finishlijn moet je blijven trainen om in vorm te blijven. Zo werkt het ook met taal!
Haalbaar doel: 'Ik wil elke maand één grammaticaonderwerp goed begrijpen en gebruiken.'
Dit doel is specifieker en haalbaarder. In plaats van snel door het boek heen te gaan (go through the book), focus je je op één onderwerp (topic) per maand. Dit geeft je voldoende tijd om het goed te begrijpen en in de praktijk te gebruiken.
Zoals je ziet, is het belangrijk om kleine, haalbare doelen te stellen. Begin met iets dat je wél kunt bereiken. Als je bijvoorbeeld merkt dat je geen 10 woorden per dag kunt leren, begin dan met 1 woord per dag. Iets is altijd beter dan niets! Soms lijken de doelen klein, maar uiteindelijk zijn de resultaten groter dan wanneer je een onhaalbaar doel stelt.
Wat is mijn goede voornemen voor dit jaar? Dit jaar wil ik minstens drie keer per week minimaal 30 minuten besteden aan (spend time on) het leren van Portugees. Ik zou het liefst elke dag tijd maken, maar soms lukt dat gewoon niet. Daarom heb ik gekozen voor drie keer per week, en dat moet denk ik haalbaar zijn.
Hoe ga ik dat doen? Ik verdeel de 30 minuten in drie delen van 10 minuten:
Door deze manier van leren houd ik het leuk en gevarieerd. Dit is mijn plan voor dit jaar, en ik ben benieuwd naar de vooruitgang die ik ga boeken!
Het is belangrijk om flexibel te zijn met je taaldoelen. Als ik merk dat één van die 10 minuten langer duurt dan ik had gepland, is dat helemaal niet erg. Misschien zit ik helemaal in de taalflow en wil ik nog langer woorden leren of een extra aflevering van mijn favoriete serie kijken. Als ik er lekker in zit (If I am enjoying it), mag het best langer duren.
Wat wel belangrijk is, is dat ik altijd minimaal 30 minuten per keer leer. Als het een keer niet lukt om mijn doel te halen, maakt dat niet uit. De volgende dag pak ik het gewoon weer op. Het belangrijkste is dat je blijft oefenen, elke dag of week weer! Wees niet te streng (Don't be to strict) voor jezelf.
Ik hoop dat deze aflevering je heeft geholpen om na te denken over jouw taaldoelen voor het nieuwe jaar. Onthoud (Remember): kleine, haalbare doelen zorgen ervoor dat je gemotiveerd blijft en echt vooruitgang boekt. Of je nu nieuwe woorden wilt leren, je grammatica wilt verbeteren, of meer wilt luisteren naar Nederlandse podcasts, stel een plan op dat bij jou past.
Mijn persoonlijke doel is om elke week minimaal 90 minuten te leren, verdeeld over kleine delen van 10 minuten. Ik hoop dat dit je inspireert om je eigen taaldoelen te stellen en stap voor stap vooruitgang te boeken!
Heb jij ook taaldoelen voor dit jaar? En wil jij jouw taaldoel met mij delen? Leuk! Stuur me dan een mailtje en dan denk ik met je mee. Wie weet kan ik je nog tips geven.
Voordat ik de aflevering afsluit, wil ik graag de winnaar van de winactie bekendmaken! De winnaar is Pavol Celuch! Van harte gefeliciteerd! Je hebt het leesboekje Hanna's verjaardag gewonnen. Ik neem deze week contact met je op, zodat ik het boekje naar je kan opsturen. Ik wil iedereen bedanken die heeft meegedaan. ik waardeer het enorm dat jullie deze podcast luisteren en mijn werk steunen.
Heb je deze keer niet meegedaan met de winactie? Wees getroost! Want dit was niet de laatste winactie! Binnenkort geef ik weer een leesboekje weg, dus als je deze keer niet hebt meegedaan, doe de volgende keer dan zeker mee!
Vind je mijn podcast leuk en wil je me helpen? Dat kan!
Je kunt me steunen door lid te worden. Als je lid wordt, steun je me elke maand en voeg ik je toe aan een WhatsApp-groep. In deze groep stel ik regelmatig vragen in het Nederlands en geef ik feedback op de antwoorden. Dit is een leuke manier om je Nederlands te oefenen.
Wil je liever een eenmalige donatie doen? Dat kan ook! Je kunt dan een kopje koffie voor me kopen. In de beschrijving van deze aflevering en onder het transcript vind je de link. Elke bijdrage, groot of klein, maakt me heel blij en ik ben je natuurlijk heel erg dankbaar!