Learn Dutch with Lianne

Menu
Afl. 41 - De wintertijd in Nederland
  Learn Dutch with Lianne Podcast   23 October 2024   00:10:11   41
Afl. 41 - De wintertijd in Nederland
In this episode, I talk about the switch to wintertime, when we turn the clock back one hour. I explain why wintertime is easier for our bodies than summertime and how shorter days can affect our mood. I also give simple tips to feel better during the winter.
Audio Player
Episode Transcript

De wintertijd staat voor de deur! In het laatste weekend van oktober zetten we de klok één uur achteruit (achteruitzetten = set back). Dit gebeurt in de nacht van zaterdag op zondag. Maar waarom doen we dit eigenlijk? En wat betekent de wintertijd voor ons lichaam (body) en onze stemming (mood)? In deze aflevering leg ik uit wat de wintertijd precies is en geef ik ook een paar handige tips om een winterdepressie te voorkomen (prevent). Laten we beginnen!

Wat is de wintertijd?

De wintertijd begint elk jaar op de laatste zondag van oktober. Dit betekent dat de klok om 03:00 uur ‘s nachts één uur teruggaat naar 02:00 uur. Hierdoor krijg je een uurtje extra slaap. De wintertijd eindigt op de laatste zondag van maart. Dan zetten we de klok één uur vooruit en begint de zomertijd.

Tijdens de wintertijd van eind oktober tot eind maart volgen we eigenlijk de natuurlijke tijd, ook wel de ‘standaardtijd’ genoemd.

Is de wintertijd makkelijker voor je lichaam?

Voor de meeste mensen is de overgang (transition) naar de wintertijd makkelijker dan naar de zomertijd. Dit komt omdat je één uur langer kunt slapen. Hierdoor kan je lichaam zich beter aanpassen (adapt), zonder dat je je moe of slaperig voelt, zoals vaak gebeurt bij de overgang naar de zomertijd. Echte ochtend- of avondmensen hebben misschien iets meer last van (last hebben van = suffer from) het verzetten van de klok.

Wennen aan de wintertijd

De overgang naar de wintertijd gaat meestal makkelijk, maar het kan helpen om je lichaam voor te bereiden. Je kunt bijvoorbeeld een paar dagen van tevoren (before) iets eerder naar bed gaan. Een lamp die in de ochtend daglicht nabootst (imitate), kan je biologische klok ook helpen om te wennen aan de kortere dagen.

Heeft de wintertijd invloed op je stemming?

Kortere dagen en minder zonlicht in de winter kunnen invloed hebben op je stemming (mood). Sommige mensen voelen zich somber (down) of moe in de winter. Dit heet een winterdepressie. Het komt vaak doordat er minder zonlicht is, en dat heeft invloed op je biologische klok en het stofje melatonine in je lichaam.

Gelukkig zijn er manieren om een winterdepressie te voorkomen (prevent) of minder erg te maken! Hier zijn een paar handige tips.

Tips tegen een winterdepressie

  1. Zorg voor voldoende daglicht
  2. Probeer zoveel mogelijk buiten te zijn, vooral in de ochtend. Zelfs op bewolkte dagen is er genoeg licht om je beter te laten voelen. Een korte wandeling in de ochtend kan je energie en stemming echt verbeteren.

  3. Gebruik een daglichtlamp
  4. Als je overdag (during the day) weinig buiten bent, kan een daglichtlamp helpen. Dit is een speciale lamp die licht geeft dat lijkt op zonlicht. Het kan je helpen om je energieker (more energetic) te voelen en beter te slapen.

  5. Blijf bewegen
  6. Regelmatig (regularly) bewegen, zoals fietsen, wandelen of sporten, kan je stemming verbeteren. Tijdens het sporten maakt je lichaam endorfine aan, en dat helpt je om je beter te voelen.

  7. Gezonde voeding
  8. Eet gezond en gevarieerd om je lichaam en geest (mind) in balans te houden. Voedingsmiddelen (food) met veel vitamines, zoals groenten en fruit, helpen je om energiek te blijven. Omega-3 vetzuren, bijvoorbeeld in vis of noten, kunnen je stemming ook verbeteren.

  9. Blijf sociaal actief
  10. Het kan verleidelijk (tempting) zijn om binnen te blijven tijdens de koude, donkere dagen, maar sociaal contact is belangrijk. Blijf in contact met vrienden en familie, ook al is het maar (only) via een videogesprek. Gezellig samenzijn kan je stemming verbeteren.

  11. Zorg voor ontspanning
  12. Stress kan de symptomen van een winterdepressie verergeren (make worse). Zoek daarom regelmatig momenten van ontspanning (relaxation). Dit kan door meditatie, yoga, of simpelweg (simply) een boek lezen of een warm bad nemen. Ontspanning helpt je om zowel mentaal als fysiek te herstellen (recover).

  13. Stel haalbare doelen
  14. Als je je somber voelt, kan het helpen om kleine, haalbare doelen (achievable goals) te stellen. Hierdoor krijg je een gevoel (sense) van voldoening (fulfillment) en blijf je actief. Dat kan gaan om simpele dingen, zoals een wandeling maken, een klusje (chore) in huis doen of een leuke film kijken.

In veel westerse landen, zoals in Europa en Noord-Amerika, wordt de klok twee keer per jaar verzet (move). Maar niet overal (everywhere) ter wereld gebeurt dit. Als je dicht bij de evenaar (equator) woont, is het niet nodig om twee verschillende tijden te hebben. Daar is er namelijk weinig tot geen verschil tussen de seizoenen. In die landen is het het hele jaar door ongeveer even lang licht en donker. In Nederland en andere landen, dus verder van de evenaar, zijn er grote verschillen in de lengte van de dagen in de zomer en in de winter.

Nu weet je meer over de wintertijd. Het laatste weekend van oktober gaat de klok dus één uur achteruit, en dat betekent een uurtje extra slaap! Of je nu van de winter houdt of niet, het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen in de donkere maanden.

Vind je mijn podcast leuk en wil je me helpen? Dat kan!

Je kunt me steunen door lid te worden. Als je lid wordt, steun je me elke maand en voeg ik je toe aan een WhatsApp-groep. In deze groep stel ik regelmatig vragen in het Nederlands en geef ik feedback op de antwoorden. Dit is een leuke manier om je Nederlands te oefenen.

Wil je liever een eenmalige donatie doen? Dat kan ook! Je kunt dan een kopje koffie voor me kopen. In de beschrijving van deze aflevering en onder het transcript vind je de link. Elke bijdrage, groot of klein, maakt me heel blij en ik ben je natuurlijk heel erg dankbaar!


This episode was written and produced by Lianne Gorissen.

Buy Me A Coffee



Recent Episodes