Learn Dutch with Lianne

Menu
  Learn Dutch with Lianne Podcast   09 Feb 2024   00:04:31   19
Afl. 19 - Carnaval in Nederland

In this episode, I will tell you more about Carnaval in the Netherlands. Discover where you can celebrate carnaval and what people in the Netherlands usually do during this fun period.

Audio Player
Episode Transcript

Oorspronkelijk is carnaval een christelijk feest en wordt het gevierd in februari of maart. Maar officieel begint het carnavalsseizoen al op 11 november om 11:11 uur (om precies te zijn). Op deze datum is de opening van het carnavalsseizoen. De opening is een soort voorproefje (small taste) op het echte carnaval. Op deze dag zijn er niet alleen feestelijke bijeenkomsten en activiteiten, maar wordt ook prins carnaval gekozen. Prins carnaval is een belangrijk persoon die het feest leidt (guides) en symboliseert.

In het zuiden van Nederland wordt carnaval het meest gevierd. De mensen in de provincies Brabant en Limburg zijn over het algemeen katholiek óf hebben een katholieke achtergrond. En hoewel carnaval oorspronkelijk (originally) een christelijk feest was, is het tegenwoordig (nowadays) voor veel mensen meer een moment van gezelligheid en ontspanning.

Wil jij ook een keer carnaval vieren? Dan kun je het beste naar steden (cities) gaan zoals Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Maastricht, Venlo of Roermond. Deze steden staan bekend (are known) om hun grote en uitbundige carnavalsvieringen. Een belangrijk deel van carnaval is de optocht (parade). Tijdens de optocht zie je grote wagens en mensen in mooie kostuums en maskers op straat. Veel mensen schilderen ook hun gezicht met schmink.

Tijdens carnaval gaan mensen ook graag naar de kroeg (pub) om samen te feesten, te dansen en te genieten van (enjoy) de muziek. Al met al is carnaval een feest van verkleden (dressing up), plezier maken en samen zijn met vrienden en familie. Het brengt mensen bij elkaar en zorgt voor een vrolijke sfeer.

Aswoensdag daarentegen (on the contrary) markeert het einde van het carnavalsseizoen. Dat is de dag na de laatste dag van carnaval. Deze dag is het begin van de vastentijd in de christelijke traditie. Dat is een periode van veertig dagen waarin sommige mensen vasten en zich voorbereiden op Pasen (Easter). Op Aswoensdag zijn er vaak kerkdiensten. Voor veel mensen betekent Aswoensdag het einde van de carnavalspret en het begin van een rustige periode.

Ga jij dit jaar carnaval vieren? Dan wens ik je heel veel plezier!


This episode was written and produced by Lianne Gorissen.Recent Episodes