Learn Dutch with Lianne

Menu
Afl. 03 - Koningsdag, Nationale dodenherdenking en Bevrijdingsdag
  Learn Dutch with Lianne Podcast   27 Apr 2021   00:05:45   03
Afl. 03 - Koningsdag, Nationale dodenherdenking en Bevrijdingsdag

In this episode I will talk about the UEFA European Football Championship. The Netherlands has a rich history in football. And as you can see from the streets covered in orange, we love our football. And it also brings people together!

Audio Player
Episode Transcript
Koningsdag

Op 27 april is het Koningsdag. Oorsponkelijk is Koningsdag eigenlijk de geboortedag van Juliana. Juliana was jarig op 30 april en toen zij koningin was, heette het natuurlijk Koninginnedag. Ook toen Beatrix koningin was, vierde zij Koninginnedag op 30 april. Haar eigen verjaardag was eigenlijk in januari, maar omdat Koningsdag echt een buitenfeest is, hebben ze besloten om dezelfde datum aan te houden in april. Sinds 2014 wordt Koningsdag gevierd op 27 april en dat is de verjaardag van koning Willem-Alexander. Op Koningsdag vieren we dus eigenlijk met z'n allen de verjaardag van de koning.

De koninklijke familie bezoekt op Koningsdag één gemeente in Nederland. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vieren dit jaar Koningsdag in Eindhoven. De gemeente Eindhoven gaat zich dan aan het land presenteren. Dit doen ze met een speciaal programma. Tijdens het programma laten de inwoners van de gemeente meestal zien waar ze trots op zijn. De koning en zijn familie zullen hierbij aanwezig zijn. Vanwege corona, is het programma dit jaar ook online en op de televisie te volgen.

Normaal gesproken worden er elk jaar op veel plaatsen uitgebreide openluchtfeesten georganiseerd. Vooral Amsterdam staat bekend om zijn grote viering en trekt elk jaar rond de half miljoen bezoekers. Ook zijn er in veel steden vrijmarkten (ook wel rommelmarkten genoemd). Dat wil zeggen dat iedereen, van jong tot oud, op straat oude spullen mag verkopen.

Omdat Koningsdag voor de meesten een vrije dag is, gaan veel mensen ook de avond vóór Koningsdag de stad in. Deze avond voor Koningsdag wordt ook wel Koningsnacht genoemd. In veel plaatsen beginnen de feesten dan al een dag van tevoren op 26 april om ongeveer 18:00 uur.

Dit jaar zijn er helaas geen feesten en dat is natuurlijk erg jammer. Wil je toch een beetje Koningsdag vieren? Dan kun je natuurlijk altijd oranje kleding aantrekken. Koop een oranje tompouce en eet die terwijl je op de televisie Koningsdag in Eindhoven volgt!

Nationale dodenherdenking

Op 4 mei herdenken we ieder jaar alle Nederlandse slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Omkomen is het woord dat we in het Nederlands gebruiken voor mensen die doodgaan door geweld. En in dit geval is dat tijdens een oorlog.

De Nationale dodenherdenking, die ook op de televisie te volgen is, vindt elk jaar plaats op de Dam in Amsterdam. Stipt om 20.00 uur 's avonds is iedereen gedurende 2 minuten stil.

Oorspronkelijk herdachten we alleen de Nederlandse slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen, maar sinds 1961 herdenken we eigenlijk alle Nederlanders die sinds de Tweede Wereldoorlog tijdens een oorlog zijn omgekomen.

Bevrijdingsdag

Een dag later, op 5 mei, vieren we Bevrijdingsdag. We vieren tijdens deze dag dat Nederland in 1945 van de Duitse bezetting is bevrijd. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd en elke stad en plaats heeft een activiteitenprogramma met veel muziekfestivals. Deze muziekfestivals worden Bevrijdingsfestivals genoemd. In 2020 was het precies 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd was. Helaas moesten toen alle feesten geannuleerd worden vanwege de coronapandemie. Ook dit jaar kunnen we de bevrijding helaas niet vieren zoals we gewend zijn. Maar laten we in ieder geval hopen dat het volgend jaar weer mogelijk is!


This episode was written and produced by Lianne Gorissen.


Recent Episodes