Learn Dutch with Lianne

Menu
Afl. 02 - Geboortes en verjaardagen
  Learn Dutch with Lianne Podcast   06 Apr 2021   00:04:35   02
Afl. 02 - Geboortes en verjaardagen

In this second episode I will talk about the typical Dutch birth(day). You will discover that Dutch people have some typical traditions that are not that well-known in other countries. Maybe you already experienced a few of them. If not, no worries! Because after listening to this podcast you will be well prepared to join a nice Dutch birthday party!

Audio Player
Episode Transcript

In deze aflevering ga ik het hebben over geboortes en verjaardagen. Tijdens geboortes en verjaardagen zijn er een paar tradities die voor Nederlanders heel normaal zijn, maar voor anderen misschien een beetje vreemd.

Laten we beginnen met geboortes. Als er een kindje wordt geboren, dan is het natuurlijk feest! Het liefst laten we iedereen weten dat er een kindje is geboren. Het huis wordt dan niet alleen van binnen versierd maar ook van buiten! Er staat vaak een ooievaar in de tuin en er hangt een slinger voor het raam met de tekst: 'Hoera, een meisje!' of 'Hoera, een jongen!'. Oké, nu is dit misschien nog niet zo heel gek, maar als je dan op bezoek gaat om een pasgeboren kind te zien, dan trakteren de ouders je vast op beschuit met muisjes.

Beschuit met muisjes is een typisch Nederlandse traditie. Beschuit met muisjes wordt in Nederland speciaal gegeten wanneer er een baby geboren is. Op het beschuit smeer je een beetje boter en daar leg je de 'muisjes' op. De muisjes zijn eigenlijk versuikerde anijszaadjes en geen echte muisjes natuurlijk! Als er een jongetje wordt geboren dan krijg je wit met blauwe muisjes en als er een meisje wordt geboren dan krijg je wit met roze muisjes.

Een typische Nederlandse verjaardag vieren we meestal thuis of in een café. We nodigen onze familie en vrienden uit voor een verjaardagsfeestje. De vrienden en familieleden geven de jarige dan een cadeautje en zeggen: 'Gefeliciteerd!' of 'Van harte!'. Daarna is het heel normaal om de rest van de gasten ook te feliciteren. Je loopt dan even langs bij iedereen en zegt bijvoorbeeld tegen de vader en moeder van de jarige: 'Gefeliciteerd met de verjaardag van je zoon!' of tegen zijn vriendin 'Gefeliciteerd met je vriend!' . Als er iemand is die je al een beetje kent, dan kun je natuurlijk drie kussen op de wang geven. Ja, je hoort het goed, drie kussen en geen twee kussen, want anders dan krijg je situaties waarbij de ander nog een onhandig kusje in de lucht geeft. Of je kunt er natuurlijk voor kiezen om iedereen gewoon een hand te geven. Het voelt misschien een beetje afstandelijk maar het is wel de meest veilige optie.

Wanneer je na tien minuten eindelijk iedereen gefeliciteerd hebt, is het tijd om je stoel erbij te pakken. Je kunt nu aansluiten in de grote kring die inmiddels is ontstaan. Als de jarige geluk heeft en het mooi weer is, dan is het feest buiten onder een partytent. Je hebt dan ook de optie om een plekje te veroveren bij één van de vele statafels.

In het midden van de kring staan allemaal lekkere hapjes. De klassieke hapjes zijn borrelnootjes, gevulde eieren, kaasblokjes, verschillende toastjes met lekkere smeerseltjes, misschien wat bitterballen en natuurlijk taart!

De cadeaus die de jarige krijgt, komen meestal met een verjaardagskaart erbij. De cadeaus worden dan heel voorzichtig opengemaakt want als het een mooi inpakpapiertje heeft, dan kunnen we dat natuurlijk bewaren voor een andere verjaardag!

Vaak is het zo dat Nederlanders een verjaardagskalender in de wc hangen. Dat is heel handig want dan kun je precies zien wie er de volgende keer jarig is. Op die manier vergeet je nooit meer een verjaardag ;-)


This episode was written and produced by Lianne Gorissen.


Recent Episodes