Learn Dutch with Lianne

Menu
Afl. 00 - Intro - How to use the 'Learn Dutch with Lianne' podcast
  Learn Dutch with Lianne Podcast   03 Mar 2021   00:04:55   00
Afl. 00 - Intro - How to use the 'Learn Dutch with Lianne' podcast

Practice Dutch through interesting and authentic content! In this introductory episode I will tell you who this podcast is for and how you can use it to improve your Dutch. I will also tell you a bit about my perspective on language learning.

Audio Player
Episode Transcript

Before we get into the episode, let me start off by saying a few words in English. I would like to quickly explain to you who this podcast is for and how you can make the most out of it.

My name is Lianne and I am a Dutch teacher. I created this podcast for anyone who is interested in improving their Dutch listening skills. While this podcast is mostly aimed for intermediate learners, you can still benefit from it as a beginner because I will speak slowly and clearly and I will try to use easy words.

If you feel that the podcast is hard to follow, you can go to my website easylanguageonline.com where you can find the transcript of each episode. It is easier to follow the episodes when you can read and listen at the same time. The link to the transcript will be in the description of each episode. Don't forget that there is no need to understand each single word. It is more important that you understand the message. I can promise you that with time, it is going to be easier to understand Dutch, and you will see that you will be able to understand more and more.

Okay, with that out of the way, shall we start speaking Dutch right now?!

Ik help je graag om je luistervaardigheid in het Nederlands te verbeteren. Ik ga praten over verschillende interessante onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan de geschiedenis (history) van Nederland, de Nederlandse cultuur, maar ook actuele zaken en andere onderwerpen zoals bijvoorbeeld taalverwerving (language acquisition) en persoonlijke ontwikkeling (personal development).

Ik heb altijd al een grote passie voor talen gehad en op dit moment spreek ik 4 talen. Nederlands is mijn moedertaal en van de taal die ik het beste spreek tot de taal die ik het minst goed spreek: Engels (C1+), Spaans (B2+) en Portugees (A2).

Als taaldocent vind ik het heel belangrijk om zelf een vreemde taal te leren. Op die manier begrijp ik het leerproces van mijn eigen studenten beter. Ik heb dus ervaring met het leren van talen en ik geef je graag tips, zodat jij snel en effectief Nederlands kunt leren.

En dit is precies wat ik deze aflevering wil bespreken. Want wat is de beste methode om een taal te leren? En hoe kun je de 'Learn Dutch with Lianne' podcast het beste gebruiken?

Er zijn veel verschillende manieren om een taal te leren. In lessen op scholen is de grammatica erg belangrijk en leer je het vocabulaire met behulp van lange woordenlijsten. Maar dit kan heel frustrerend en saai zijn. Als we proberen om te spreken, dan kunnen we dit vaak niet. We maken ons te veel zorgen over de grammatica en zoeken dat ene goede woord.

Als je Nederlands wil spreken, dan is het goed om te weten dat je niet direct perfect hoeft te spreken. Het is namelijk onmogelijk om als beginner foutloos Nederlands te spreken. En daarnaast is het juist goed om fouten te maken. Van fouten kun je namelijk leren. Het is belangrijk dat iemand begrijpt wat je wil zeggen. Dat iemand de boodschap (message) begrijpt.

Ik denk dat het goed is om een taal op een natuurlijke manier te leren. Bij een natuurlijke manier van leren is input erg belangrijk. Input is eigenlijk alles wat we horen (hear) of lezen (read) in de taal. Denk bijvoorbeeld aan: boeken lezen, films/series kijken maar ook podcasts beluisteren.

Kleine kinderen luisteren eerst een paar jaar naar hun moedertaal. Daarna blijven ze luisteren en proberen ze de taal te herhalen. Hele jonge kinderen krijgen geen grammaticalessen of lange woordenlijsten. Ze weten ook nog niet hoe ze moeten schrijven.

Het doel van deze podcast is om jou heel veel input in het Nederlands te geven. Na een tijdje, door te luisteren naar mijn podcasts, wen je aan de Nederlandse taal en kun je steeds meer begrijpen en hopelijk ook spreken.

Leuk dat je luisterde naar de introductie aflevering van deze podcast. De podcast die ik maak om jouw luistervaardigheid in het Nederlands te verbeteren. Ben jij enthousiast over mijn podcast? Abonneer je dan, deel het met je vrienden of laat een review achter.

Tot de volgende keer!


This episode was written and produced by Lianne Gorissen.


Recent Episodes